Естонія найближчими роками вкладатиме в оборону понад 3% ВВП

Естонія найближчими роками вкладатиме в оборону понад 3% ВВП

Укрінформ
Естонія має намір найближчими роками вкладати в оборону понад 3% валового внутрішнього продукту.

Як передає Укрінформ, про це сказав глава естонського МЗС Маргус Цахкна під час візиту до США, повідомляє сайт естонського відомства.

«Естонія розуміє важливість інвестицій в оборону, тому наші витрати на неї найближчими роками становитимуть понад 3% ВВП», - зазначив Цахкна.

За його словами, виділення допомоги в галузі безпеки країнам Балтії, схвалене Конгресом США минулого тижня, доводить, що Сполучені Штати віддані убезпеченню Естонії. «Якщо до нашого власного оборонного бюджету буде додана допомога США на безпеку, ми зможемо посилити нашу незалежну обороноздатність швидше, ніж планувалося», - наголосив Цахкна.

Закон про державне фінансування, схвалений Конгресом США в п'ятницю, передбачає виділення країнам Балтії $228 мільйонів на безпекову допомогу. Гроші будуть виділені з Балтійської ініціативи безпеки (BSI), створеної в 2020 році з метою розвитку незалежної обороноздатності та оперативної сумісності країн Балтії. Останніми роками підтримка BSI країнам Балтії з бюджету Міноборони США зростає. Точна сума, передбачена Естонії з $228 мільйонів, виділених країнам Балтії, стане відома цієї осені.

На додаток до BSI, США підтримують своїх союзників, включаючи Естонію, через програму іноземного військового фінансування (FMF) по лінії МЗС. Цього року за цією програмою підтримки США виділили Естонії $47,3 млн. Рекордні асигнування FMF у $140,5 млн у 2022 році Естонія здебільшого використала на придбання реактивних систем залпового вогню HIMARS.

За словами Цахкни, допомога США у фінансовій безпеці Естонії значно сприяла розвитку обороноздатності країни та розбудові необхідної інфраструктури. «Додаючи постійну ротаційну присутність американських військ в Естонії до фінансової допомоги у сфері безпеки, ми можемо з упевненістю сказати, що союзники розуміють виклики безпеці нашого регіону та готові багато в чому сприяти убезпеченню нашої країни та її жителів. Естонія це високо цінує», - резюмував глава МЗС Естонії.

Читайте також: Цьогоріч країни НАТО в Європі вперше вкладуть в оборону 2% ВВП - Столтенберг

Як повідомлялося, у грудні Сполучені Штати та країни Балтії узгодили п’ятирічний план оборонного співробітництва, що має спрямовувати відносини співпраці в галузі оборони та національної безпеки між країнами до 2028 року.

Країни Балтії та Польща звинувачують Білорусь і РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. Зазвичай спроби здійснюють іноземці з Близького Сходу та країн Африки.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-