Загиблому на війні колишньому політв'язню Афанасьєву просять надати звання Героя України

Загиблому на війні колишньому політв'язню Афанасьєву просять надати звання Героя України

Петиція
Укрінформ
На сайті Офісу Президента зареєстрована петиція про присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю ЗСУ і колишньому політв’язню Геннадію Афанасьєву.

Автором цієї петиції є громадянка Валерія Рєзанова, передає Укрінформ.

«Геннадій Афанасьєв — людина честі та мужності, воїн, який для багатьох став зразком міцності духу, перебував на війні із російською агресією з 2014 року. Він відважно дивився в обличчя ворога і зберіг стійкість до останнього. Сміливість, незламність та життєвий шлях Геннадія Афанасьєва заслуговує найвищої державної відзнаки — Герой України», - зазначається у повідомленні.

Авторка петиції вказала, що Афанасьєв був активістом громадського опору російської окупації Криму, і що він у 2014 році став політв’язнем Кремля, провівши у буцегарнях 767 днів.

«Попри знущання, тортури та психологічний тиск — вистояв. Отримавши свободу внаслідок обміну у 2016 р., став одним з лідерів руху за звільнення українських політичних бранців: брав участь у міжнародних зустрічах, ініціював публічні заходи, виставки, благодійні вечори, на громадських засадах обіймав посаду спецпредставника МЗС України з питань звільнення полонених», - розповіла Рєзанова.

Вона нагадала, що свій досвід перебування у в’язницях ексбранець Кремля описав у книзі «Піднятися після падіння», що перекладена багатьома мовами.

За її словами, він самостійно започаткував та викладав безплатні IT-курси для ветеранів АТО та їхніх родин, щоб допомогти соціалізуватися після війни та здобути високооплачувану професію.

Читайте також: Зеленський присвоїв звання «Герой України» двом військовим

«24 лютого 2022 року, не чекаючи на повістку, Геннадій з першого дня повномасштабного вторгнення став добровольцем. Залишивши вдома молоду дружину та крихітну донечку. Захищав Україну від російської навали в Київській, Харківській, Луганській областях у складі 130-го батальйону ТрО 241-ої бригади. Серед побратимів Геннадій отримав позивний «Тор» на честь скандинавського бога грому та блискавки», - йдеться у повідомленні.

Петиція була зареєстрована на сайті ОП 11 січня цього року. Станом на 19:30 вона отримала 1385 голосів із 25 тисяч необхідних.

Як повідомлялося, 18 грудня 2022 року 32-річний Афанасьєв загинув на Луганщині під Білогорівкою. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-