Жодної черги на обмін не існує - Коордштаб

Жодної черги на обмін не існує - Коордштаб

Укрінформ
Жодної черги на обмін не існує, Україна намагається визволити всіх полонених.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі відбулася зустріч із родинами військовослужбовців Національної гвардії України (в/ч 3011). На запитання близьких відповіли представники Коордштабу та НГУ.

Представник штабу запевнив, що жодної черги на обмін не існує. Україна намагається визволити всіх за найменшої нагоди.

«Ми ще не повернули всіх поранених. Тобто, якби була черга, то досі б повертали лише поранених і жінок. Діалог іде не щодо військових частин чи підрозділів, а швидше за категоріями: поранені, хворі, літні, жінки, місця утримання. Але по факту повертаємо й інших. Якби ми наполягали саме на нашій черговості обмінів, нам би не вдалося визволити понад 2,3 тисячі людей. Максимум півтисячі», - заявив представник штабу.

Читайте також: Нині відомо про 24 тисячі зниклих безвісти українців - Лубінець

На зустрічі також обговорили, що рідні можуть зробити для офіційного підтвердження полону їхніх захисників країною-агресоркою. Зокрема для цього потрібно звернутися до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Хоча це не гарантує позитивного результату.

«На росіян зараз можна впливати тільки силою. МКЧХ - гуманітарна організація, вона не застосовує силу, а тільки переконання й нагадування. Тому підтвердження залежить від країни-агресорки. Росія зобов’язана підтверджувати полон людей, яких захопила, й надавати їм відповідні права», - зазначив представник штабу.

Також він запевнив, що усі відео, які викладає ворог з українськими полоненими, беруться в роботу для підтвердження й визволення.

Читайте також: Росія порушила питання обміну цивільними - Лубінець

«Ми обліковуємо всю інформацію про полонених - у тому числі свідчення тих, хто повернувся. Використовуємо все для визволення наших людей», - заявив представник штабу.

Як повідомляв Укрінформ, нові відомості про зниклого безвісти військовослужбовця можуть бути підставою для зміни облікової категорії.

Фото: Андрій Єрмак, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-