Битва за Україну. День чотириста двадцять перший

Битва за Україну. День чотириста двадцять перший

Укрінформ
Генсек НАТО в Києві сказав, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени Альянсу готуються обговорювати питання членства України та гарантії безпеки для неї.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста двадцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Генсека НАТО до Києва

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває з візитом в Україні.

Президент Зеленський і Генсек НАТО Єнс Столтенберг провели зустріч у Києві. Головне із пресконференції:

  • Українська влада трактує візит генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до Києва як знак готовності Альянсу розпочати нову главу у відносинах з Україною – Зеленський
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на липневому саміті у Вільнюсі країни-члени Альянсу готуються обговорювати питання членства України та гарантії безпеки для неї.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив що законне місце України – в євроатлантичній сімʼї, законне місце України – в НАТО. Також альянс підтримує євроатлантичні прагнення України та про багаторічну ініціативу, яка має допомогти країні перейти до стандартів Альянсу.
  • Президент Зеленський вважає, що на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” 21 квітня, зокрема, важливо обговорювати питання надання українській армії довгоочікуваної далекобійної зброї.
  • Під час чергової зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", яка відбудеться завтра, союзники по НАТО візьмуть нові зобов’язання щодо постачання Україні зброї, а також ітиметься про забезпечення та обслуговування тих систем озброєння, які вже були передані Києву – Столтенберг
  • Генеральний секретар НАТО заявив, що Україна переможе у розв’язаній росією війні, і запевнив у підтримці Альянсу в боротьбі проти агресії.

***

  • Київська міська рада в четвер, 20 квітня, 73 голосами розірвала договір оренди земельної ділянки з посольством країни-агресора росії – Ксенія Семенова, депутатка. Київрада звернулася до Кабінету Міністрів щодо повернення майна так званої дипломатичної установи "російських варварів" до власності Української держави.
  • Єврокомісія комісія цієї п’ятниці поінформує послів ЄС про зміст нового пакету санкцій проти росії – Politico. Зазначається, що Німеччина попросила включити до нього атомну енергетику.
  • Угорщина до 30 червня заборонила імпорт з України низки сільськогосподарських товарів, зокрема меду та деяких м’ясних продуктів, на додаток до зерна – Гергей Гуяш, глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини. Заборона на імпорт основних зернових та сільськогосподарських продуктів «включає загалом 25 товарів, найважливішими з яких є зернові культури, насіння ріпаку та соняшнику, борошно, олія, мед та деякі м'ясні продукти.

***

Літальний об’єкт над Києвом

Спалах над Києвом, який бачили увечері 19 квітня, найбільш імовірно спричинило падіння метеориту з потоку Лірид – Державне космічне агентство України. Щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчера, яка залишає метеорний потік Ліриди.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що під час спалаху у небі увечері 19 квітня протиповітряна оборона на Київщині не працювала, а яскраве світіння бачили навіть у Білорусі.

Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко заявив, що КМВА розповсюдила попередню інформацію про "падіння супутника", щоб заспокоїти киян, які бачили яскравий спалах у небі 19 квітня близько 22:00 – КМВА.

У Києві ймовірно бачили космічне тіло, яке увійшло в щільні шари атмосфериЦентр спецконтролю.

Національне агентство США з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) спростувало твердження, що спалахи на Києвом могли бути спричинені падінням з орбіти супутника RHESSI.

ЦИТАТИ ДНЯ

Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН: «Чи скасуємо ми санкції? Ні. Доки ця агресивна війна росії не буде завершена. Німеччина не відмовиться від санкційної політики щодо росії, доки ця країна продовжуватиме агресію проти України».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Засмучує неспроможність ЄС реалізувати власне рішення про спільну закупівлю боєприпасів для України. Це перевірка того, чи має ЄС стратегічну автономію у прийнятті нових важливих рішень у сфері безпеки. Для України ціна бездіяльності вимірюється людськими життями»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

ЗСУ атакували три пункти управління окупантів, тривають запеклі бої за Бахмут – Генштаб.

Підрозділи зенітно-ракетних військ ЗСУ збили 10 із 11 ворожих "шахедів", що атакували Україну в ніч на четвер – Повітряні Сили.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний обговорив із верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі, командувачем Збройних сил США в Європі генералом Крістофером Каволі пріоритетні напрями щодо озброєння, техніки й боєприпасів – ЗМІ.

***

  • російські війська станом двічі обстріляли прикордоння Чернігівської області з мінометів, одна людина загинула та троє поранені – ОК «Північ»
  • російська армія за 19 квітня здійснила 60 обстрілів Херсонської області, випустивши 298 снарядів. Поранені шестеро мирних жителів – ОВА.

НОВИНИ: Україна

Президент Зеленський вручив меру Парижа Анн Ідальго українську відзнаку "Місто-рятівник" за енергетичну підтримку України в час російського терору.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив переконання, що результати Міжнародного саміту міст і регіонів, що проходить у Києві, стануть визначальними для сотень громад у різних куточках України – сайт Уряду. У Києві проходить Міжнародний саміт міст та регіонів. Участь у заході беруть близько 100 представників іноземних держав з усього світу, голови асоціацій міст та регіонів, представники Конгресу Ради Європи та голови українських громад і регіонів. У межах Міжнародного саміту міст і регіонів відбулася церемонія підписання угоди про вступ України в систему Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.

Пріоритет України – це швидко створити багаторівневу систему протиповітряної оборони. Для цього потрібні сучасні винищувачі – Олексій Резніков, міністр оборони України. Враховуючи варварську тактику Кремля, нам потрібні винищувачі натовського стандарту. Ми часто чули "ні, це неможливо". Але я на власні очі бачив, як неможливе стає можливим.

***

  • В Україні залишаються підтопленими 1741 домогосподарство та 434 будинки – ДСНС.У Дніпропетровській, Волинській, Рівненській, Черкаській та Полтавській областях підтоплено 21 тис. 87 га сільськогосподарських угідь. Порушено транспортне сполучення до 33 населених пунктів: у Чернігівській області – до 29 та Київській – до одного.
  • За матеріалами Служби безпеки України суд наклав арешт на 18 млн кубометрів газу, який компанії проросійського олігарха, колишнього народного депутата Вадима Новинського зберігали у сховищах акціонерного товариства "Укртрансгаз" – СБУ. Загальна вартість арештованих обсягів блакитного палива становить понад 144 млн гривень.
  • Правоохоронці затримали чотирьох активних учасників хуліганських дій на території Києво-Печерської лаври – поліція. 19 квітня після завершення роботи комісії Міністерства культури група осіб пошкодила захисні ролети та зайшла до приміщення, яке представники комісії оглянули та опечатали. Порушники, ігноруючи зауваження представників органів правопорядку, влаштували з ними штовханину, зламали захисні ролети та двері вищезазначеної будівлі, протиправно проникнули в приміщення.
  • Державний та гарантований державою борг України у 2022 році збільшився на $13,4 млрд до 78,5% ВВП на кінець року, порівняно з 48,9% у 2021 році – Мінфін.
  • У січні-березні 2023 року Україна експортувала агропродовольчої продукції на 6745 млн дол. США, що на 5% більше, ніж за аналогічний період торік – Держмитслужба.
  • Укргазвидобування спрямувало до зведеного бюджету країни 6,32 млрд грн рентних платежів за результатами своєї діяльності з січня по березень 2023 року – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У межах засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” у п'ятницю, 21 квітня, відбудеться зустріч міністрів оборони країн, які входять у так звану танкову коаліцію – Міністерство національної оборони Польщі.

США та партнери розглядають майже повну заборону експорту до росії – Bloomberg. Посадовці країн G7 обговорюють цю ідею напередодні саміту лідерів у Японії в травні. Основна мета полягає в тому, щоб долучити до тиску країни-члени ЄС.

Нідерланди та Данія передадуть Україні 14 танків Leopard 2A4 німецького виробництва – Кайса Оллонґрен, міністр оборони Нідерландів. Після капітального ремонту танки в найкоротші терміни відправлять в Україну. Мініcтр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен підтвердив главі української дипломатії Дмитрові Кулебі намір разом із Нідерландами передати 14 танків Leopard 2 та обговорив прискорення поставок 100 танків Leopard 1.

Румунія не блокуватиме транзит української сільськогосподарської продукції до румунських портів – Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства. Інші питання транзиту та імпорту української агропродукції сторони домовились обговорити під час зустрічі в Бухаресті 21 квітня.

Сенат Франції закликав інституції та країни Євросоюзу зібрати докази насильницького вивезення українських дітей до росії та накласти санкції на російських чиновників, причетних до цих злочинів.

***

  • Сейм Латвії у четвер, 20 квітня, у двох читаннях у терміновому порядку ухвалив закон "Про заборону проведення окремих публічних заходів 9 травня" – Delfi. Тепер у Латвії 9 травня заборонені будь-які публічні заходи, крім тих, що пов'язані з Днем Європи.
  • Міністерство закордонних справ Швейцарії заявило, що "вживе заходів" щодо російського посольства у зв'язку з погрозами, які дозволило собі дипломатичне представництво РФ на адресу швейцарського журналіста – Deutsche Welle. Посольство росії в Берні звинуватили Мейнссена у "виправданні тероризму" та "розпалюванні міжнаціональної ворожнечі", згадавши його публікацію в NZZ про тимчасово окупований рф Мелітополь і пригрозило журналісту NZZ юридичними заходами в росії за його репортаж.
  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель оголосив про нові призначення в представництвах і місіях ЄС за кордоном, зокрема представництво ЄС в Україні очолить Катаріна Матернова – сайт Європейської служби зовнішніх дій.
  • Всесвітня федерація бадмінтону (BWF) залишила в силі відсторонення росіян та білорусів від участі у міжнародних турнірах – засідання ради BWF
  • Сполучені Штати продовжуватимуть тісно координувати з Південною Кореєю роботу зі збільшення допомоги Україні для захисту від російської агресії – Держдеп.

ВОРОГ

  • "Газпром" просить уряд лібералізувати оптові ціни на газ для промислових споживачів, ввести сезонну диференціацію оптових цін на газ і запустити систему комерційного балансування на тлі падіння експорту в Європу вчетверо – росЗМІ.
  • У росії командувача Тихоокеанського флоту (ТОФ) адмірала Сергія Авакянца відправили у відставку менше ніж за тиждень після оголошення раптової перевірки боєздатності флоту – The Moscow Times. Авакянца перевели на нову посаду — очільника штабу, який займається центрами військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання.
  • Важкий атомний ракетний крейсер і флагман Північного флоту росії "Петр Великий" може бути виведений зі складу ВМФ через "високі витрати на модернізацію" – ТАСС. "Петр Великий" є єдиним діючим бойовим надводним атомоходом у ВМФ РФ.
  • У Санкт-Петербурзі почали розсилати електронні повістки в тестовому режимі в рамках весняного призову – "Фонтанка".
  • У новій редакції підручника «Навколишній світ» для 4 класу та підручника по історії для 6 класу, випущених видавництвом «Просвєщєніє», прибрали згадки Києва у розділах з історії Київської Русі – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-