Битва за Україну. День триста двадцять перший

Битва за Україну. День триста двадцять перший

Укрінформ
В дельті Дніпра в районі острова Білорудий Силами оборони був уражений російський катер. Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок побувала в Харкові і знову обіцяла зброю

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  10 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Міністр закордонних справ Анналена Бербок приїхала до Харкова, під час візиту пообіцяла Україні подальшу підтримку - МЗС ФРН. Очільниця німецького МЗС відвідала схід України на запрошення українського колеги Дмитра Кулеби.

-  Міністерство оборони США розглядає можливість надання Україні бойових броньованих машин Stryker, однак остаточне рішення ще не ухвалене – Politico. Бойові машини Stryker можуть увійти до нового пакету військової допомоги, про який Білий дім може оголосити наприкінці наступного тижня, ймовірно, під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться в Німеччині 20 січня.

-  Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу висловив підтримку "формулі миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський на саміті "Групи двадцяти" в листопаді 2022 року - Anadolu

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Коли я зараз дивлюся на поле бою і на ситуацію, я думаю, що у путіна не надто багато варіантів. Насправді, я думаю, у нього є тільки один варіант, але він не хоче його приймати. І цей варіант означає програш у війні. Складність і трагедія цього моменту полягає в тому, що він не бажає дивитися правді в очі і шукати вихід».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «Україна повинна отримати всю необхідну зброю, якої вона потребує, щоб вони могли впоратися із захистом своєї батьківщини. Це означає, звичайно, передові системи ППО, але також інші види передового військового обладнання, стільки, скільки необхідно для захисту України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  За добу по Соледару та околицях цього міста на Донеччині росіяни завдали 86 обстрілів різними системами ураження - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ.  Противник зазнає колосальних втрат, але все одно намагається рухатися вперед, і навіть невелике тактичне просування подає як велике досягнення.

-  На річці Дніпро Силами оборони Таврійського напрямку 9 січня був уражений артилерійським вогнем російський катер - Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ. Тип катера наразі уточнюється.

-  Миколаївські морські піхотинці знищили тиловий пункт російських військових у Донецькій області - Військово-морські сили

-  Попри складність ситуації в районі Бахмута росії навряд чи вдасться оточити місто найближчим часом – розвідка Британії

-  російські окупанти під час ракетного удару по Очакову влучили у склад протикорабельних мін часів Другої світової війни, 15 людей отримали поранення – Віталій Кім, голова ОВА.

-  З початку 2023 року російські агресори понад 600 разів обстріляли мирні міста й села Запорізької області, є поранені та 4 людини загинуло і 7 отримали поранення - ОВА.

-  У Краматорську внаслідок нічного ракетного удару пошкоджені багатоповерхівки, заклади освіти та інфраструктурні об'єкти, загинуло двоє людей – ОВА

-  8 січня двома ракетами С-300 був зруйнований міні-НПЗ у Мерефі Харківської області. Завод готувався у січні видати перші зразки товарної продукції. Представники підприємства кажуть, що відновлення наразі неможливе - Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95.

-  На війні загинув чемпіон зі змішаних бойових мистецтв (ММА) та тренер Костянтин Агапов із Кам’янця-Подільського.

-  За минулу добу російські загарбники 46 разів обстріляли територію Херсонщини, 2 людини загинули, ще 2 – поранені – ОВА.

-  В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 453 дитини, 879 - дістали поранення – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський під час телефонної розмови поінформував Президента Європейської ради Шарля Мішеля про ситуацію на фронті й потреби в озброєнні та обговорив питання саміту Україна-ЄС.

-  З 16 січня в Україні в режимі бета-тестування розпочнуть програму безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. На першому етапі планується замінити до 500 тис. ламп у шести регіонах України. Після цього, орієнтовно за два тижні, проєкт запуститься у звичайному режимі по всій території України. Кожен зможе подати заявку через "Дію", а потім отримати 5 нових ламп у найближчому відділенні "Укрпошти".

-  Кабінет Міністрів планує у 2023 році запустити велику відбудову пошкодженого та зруйнованого майна за рахунок бюджетних коштів, коштів міжнародних партнерів та донорів, а також конфіскованих активів росіїпрем’єр-міністр

-  Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази вини очільника єпархії УПЦ (МП) у Вінницькій області Іонафана – в миру Анатолій Єлецьких, який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України, та направила обвинувальний акт до суду. Митрополиту загрожує до 8 років позбавлення волі.

-  Обласні військові адміністрації спільно з місцевою владою та ДСНС створили більше 5800 «пунктів незламності», ще 5600 пропозицій подав відповідальний бізнес – Офіс Президента

-  Енергетики працюють над проєктом, який дозволить убезпечити від можливих блекаутів спочатку Київ, а надалі й інші великі міста України - Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Проєкт реалізовується урядом, міською адміністрацією та донорами. Убезпечити мають критичну інфраструктуру міст - це опалення і водопостачання.

-  Голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко 10 січня звільнив з посади свого заступника Олега Муратова, підозрюваного в хабарництві.

-  Міністерство юстиції подало позов до ВАКС про застосування санкції про стягнення активів у дохід держави до Олега Дерипаски, який через групи пов'язаних компаній володіє значними активами у цілій низці українських підприємств.

-  Новий штам коронавірусу XBB.1.5 виявили у 29 країнах, в Україні спричинених ним випадків захворювання наразі не зареєстровано – МОЗ

***

-  За попередніми даними, станом на 1 листопада 2022 року українська рибна галузь зазнала 47 млн дол. збитків внаслідок агресії російської федерації – Мінагрополітики

-  Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у 2022 році продав активи банків, що ліквідуються, на 1,57 млрд грн, майже 70% із яких надійшло від реалізації активів «Промінвестбанку».

-  Через війну за перше півріччя державний та місцеві бюджети втратили понад 3 млрд грн рентної плати за використання природніх ресурсів - Рахункова палата

-  Протягом 2022 року металургійні підприємства України виробили 6,26 млн т сталі, що на 70,7% менше показника 2021 року - «Укрметалургпром».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  ЗСУ розпочнуть навчання на системах ППО Patriot наступного тижня, воно пройде на одній з головних баз США — CNN

-  ЄС та його країни-члени від початку повномасштабної російської агресії надали Україні негайну допомогу загальним обсягом близько 50 мільярдів євро - Шарль Мішель, президент Європейської ради

-  Глава Пентагону Ллойд Остін і міністр оборони Великої Британії Бен Воллес обговорили спільні зусилля у сфері оборонної підтримки України – Пентагон. Обидва міністри очікують на зустріч у Європі найближчими тижнями.

-  Європейський Союз і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство, яке визначить співпрацю між двома організаціями на наступні роки. У церемонії підписання, що відбулася у штаб-квартирі Альянсу, взяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

-  Коаліція Групи семи (G7) намагатиметься встановити дві граничні ціни на російські нафтопродукти в лютому: одну ціну на нафтопродукти, що торгуються з надбавкою до сирої нафти, а іншу — для тих, що торгуються зі знижкою - Reuters

-  Велика Британія поки що не ухвалила остаточного рішення про відправлення танків до України - речник прем'єр-міністра Британії.  Британія продовжить обговорювати з українськими колегами, який вид військової допомоги найкраще надати, і це робиться спільно із союзниками.

-  Канцлер Німеччини Олаф Шольц, коментуючи запит України на постачання танків Leopard 2, заявив, що, як і раніше, переконаний у необхідності координувати постачання зброї до України із союзниками.

-  Латвія може надати Україні нову партію зенітно-ракетних комплексів Stinger на наступному засіданні у форматі "Рамштайн" та запропонувати навчання українських військових - Інара Мурнієце, міністр оборони країни

-  Європейський Союз готує нові санкції проти Білорусі та Ірану, які підтримують Росію у війні проти України - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії

-  Американська компанія L3Harris Technologies отримала контракт від Пентагону на суму $40 мільйонів на поставку 14 ракетних систем VAMPIRE (Vehicle Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) на базі пікапів для зміцнення оборонних зусиль України. Контракт передбачає, що перші чотири комплекси мають бути готові до середини 2023 року, решта десять – до кінця 2023 року.

-  Президент Євроюсту Ладислав Хамран заявив, що розслідування воєнних злочинів росії в Україні ведеться у 21 країні. Переважна більшість розслідувань проводиться у країнах ЄС. З 21 країни, де проводяться опитування, 14 є членами ЄС. Ще чотири країни, включаючи Україну, перебувають у Європі, але не є членами ЄС, і ще три країни розташовані поза Європою – США, Канада та Велика Британія.

-  США не виключають, що Іран нестиме відповідальність за причетність до воєнних злочинів проти України, оскільки постачає росії озброєння для ударів по цивільній інфраструктурі та мирному населенню - Нед Прайс, речник Державного департаменту США. Також Сполучені Штати уважно спостерігають за рішеннями китайського уряду, аби Пекін не допомагав москві отримувати озброєння чи техніку та обходити санкції.

-  Італія має намір поставити Україні систему протиповітряної оборони для захисту від російських атак, однак Рим має вирішити технічні питання, перш ніж вона буде відправлена - глава МЗС

-  Естонія планує до кінця січня запропонувати правову базу щодо конфіскації та передачі Україні підсанкційних російських активів – Bloomberg. Естонія має намір представити механізм конфіскації до того, як Європейська комісія розробить угоду для всіх країн ЄС про те, як розпорядитися €300 млрд заблокованих резервів Центробанку рф та мільярдами заморожених активів російських фізичних осіб, які потрапили під санкції.

-  У Вірменії вважають недоцільним проведення на своїй території навчань Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) цього року - Нікол Пашинян, прем'єр-міністр.  У вересні 2022 року Вірменія також відмовилася проводити навчання ОДКБ через ситуацію на кордоні з Азербайджаном.

ВОРОГ

-  Державний секретар Ради безпеки білорусі Александр Вольфович назвав плани Польщі щодо розгортання нової дивізії біля кордонів Білорусі "агресивним кроком" – БЕЛТА. Він додав, що і Польща, і балтійські держави "націлені на мілітаризацію і збільшення військової складової" не оборонного, а наступального характеру, і це можна розцінювати" лише як заявку "на якусь агресію". 9 січня  польський міністр оборони Маріуш Блащак оголосив, що на сході Польщі буде сформована 1-ша піхотна дивізія Легіонів Війська Польського, оснащена придбаними в Південної Кореї та США танками.

-  Дефіцит бюджету рф у 2022 склав 3,3 трильйона рублів – Мінфін рф. Він виявився одним з найбільших в історії росії.

-  У російській столиці горіли автосервіс і склад, вогонь охопив 2 тисячі кв. метрів території – ЗМІ. Через пожежу встигли евакуюватись 230 осіб.

-  російський генерал-полковник лапін, якого раніше зі скандалом відсторонили від посади командувача угруповання окупантів "Центр", отримав посаду начальника Головного штабу Сухопутних військ Збройних сил рф – росЗМІ.

-  Військовий комісар Самарської області РФ Олексій Вдовін заявив, що списки ліквідованих у Макіївці мобілізованих росіян не будуть опубліковані - The Insider.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-