Битва за Україну. День двісті сімдесят другий

Битва за Україну. День двісті сімдесят другий

Укрінформ
Для повної деокупації Миколаївської області залишилося звільнити 3 населені пункти на Кінбурнській косі. ЗСУ уже звільнили від окупантів 1 886 населених пунктів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят другий день війни: чим жили Україна та українці 22 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент Зеленський провів у вівторок засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося, зокрема, забезпечення якісної роботи об’єктів інфраструктури впродовж зими.

Служба безпеки України проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві – СБУ. Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

- Уряд Сполучених Штатів оголосив про виділення Україні бюджетної підтримки в розмірі 4,5 млрд доларів - Мінфіну США.

- Європейський мовний союз (EBU) ухвалив зміни до процедури голосування на пісенному конкурсі Євробачення. Відтепер при визначенні учасників, які виходять у фінал із півфіналів, враховуватимуться лише голоси глядачів. Крім того, вперше глядачі із країн, які не беруть участі в Євробаченні, зможуть проголосувати за свої улюблені пісні онлайн.

- Напередодні саміту "великої двадцятки" одна із країн-посередниць в спілкуванні росії і України передала путіну рамку можливої "угоди" для прямих переговорів – Українська правда. Суть пропозиції зводилася до того, що окуповані й уже анексовані території півдня та сходу країни повертаються в склад України, включно з Донбасом. Але питання Криму було запропоновано винести "за дужки". Для Росії це основа так званої "спадщини Путіна". Тому угода передбачала замороження будь-яких розмов про статус півострова на 7 років. Так само, як і розмов про вступ України в НАТО". Також запропонований варіант передбачав, зупинку ракетних обстрілів української критичної інфраструктури. Проте після масованого ракетного удару по Україні саме під час засідання саміту згадана пропозиція втратила актуальність. Прес-секретар путіна  пєсков заперечує, що путіну перед самітом G20 передавали проєкт можливої мирної угоди з Україною.

- Іран та Україна провели експертну зустріч щодо ударних дронів, які у війні використовує рф - Олег Ніколенко,  речник МЗС. Україна довела до відома Ірану позицію, що наслідки співучасті в агресії Росії будуть неспівставними із потенційною вигодою від співпраці з країною-агресором.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Зважаючи на розвиток війни, а також видимі і зростаючі невдачі росії... ми повинні бути готові до ескалації. Ця ескалація може включати подальшу руйнацію інфраструктури України».

  1. Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго: «На сьогодні неможливо спрогнозувати, коли може відбутись блекаут і яка його ймовірність. Все залежить від того, чи будуть ракетні масовані атаки продовжуватись і чи будуть вони успішними. Блекаут – це не кінець світу. Це повне або суттєве «погашення» енергосистеми, після якого починається її відновлення».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Звільнення Кінбурнської коси, за яку ЗСУ в умовах інформаційної тиші ведуть бої, дозволить Україні контролювати виходи до ряду портів, збільшити військово-морську активність - Інститут вивчення війни (ISW). На думку ISW, контроль над Кінбурнською косою дозволив би ЗСУ послабити російські удари по узбережжю, та потенційно забезпечити операції з переправи на лівий берег під значно меншим ворожим вогнем, ніж у разі переправи через Дніпро.

- Для повної деокупації Миколаївської області залишилося звільнити 3 населені пункти, які знаходяться на Кінбурнській косі – Віталій Кім, голова ОВА

- У тимчасово захопленому Маріуполі фіксують рух виведених із Херсонщини російських військ у бік лінії фронту - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. Першими було виведено танкові підрозділи з с. Ялта та с. Мелекіне. Щонайменше 25 танків - у бік Запорізької області. Андрющенко зауважив, що основним пунктом базування командування цих підрозділів обрано с. Білосарайська Коса.

- Загарбники будують запасну дорогу на Арабатській стрілці для перекидання техніки на південь материкової України - Центр національного спротиву. Зазначається, що в планах ворога – збільшити пропускну здатність для перекидання техніки на південь материкової України.

- Захисники України звільнили від російської окупації вже 1 886 населених пунктів,  – Офіс Президента.

***

- Дані, зібрані завдяки збиттю в Україні іранських безпілотників, свідчать, що більшість частин цих апаратів виробляються компаніями в США, Європі та інших країнах-союзниках – Головне управління розвідки

- Російські окупанти завдали нових ударів по цивільній інфраструктурі Херсона, 3 людей загинуло та 7 поранено - ОВА

- В Оріхові Запорізької області російський снаряд влучив у пункт видачі гуманітарної допомоги, розташований у приміщенні школи; внаслідок обстрілу 1 людина загинула, 2 дістали поранення - Олександр Старух, голова Запорізької ОВА

- Унаслідок повномасштабної війни з росією в Україні загалом загинуло 437 дітей і більше 839 - було поранено.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Влада не планує до кінця наступного опалювального сезону жодних змін тарифів і субсидії населенню виплатять в повному обсязі – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

- Представники 20 іноземних країн приїхали на Херсонщину, аби на власні очі побачити, що відбувається на деокупованих територіях України - Ярослав Янушевич,  голова Херсонської ОВА. До Херсона завітали представники Польщі, Франції, Грузії, Іспанії, Кіпру, Швеції, Данії, Індії та інших держав.

- Оператор ГТС України спростує заяву газпрому про те, що російський газ, призначений для постачання молдовським споживачам за контрактом з компанією «Молдовагаз», «осідає» в нашій країні. В компанії додали, що газ , який було прийнято на точці входу з рф "Суджа", зокрема, для подальшого транспортування споживачам Молдови, було передано на точках виходу з України до Молдови "Олексіївка" та "Гребеники" у повному обсязі. Це підтверджено всіма необхідними документами, які підписані з суміжними операторами, одним з яких є сам «Газпром».

- Після шостої масованої атаки по енергетичній інфраструктурі з боку росії, в Україні практично не залишилося неушкоджених теплових та гідроелектростанцій - Володимир Кудрицький, голова правління Укренерго. Також майже не залишилось непошкоджених вузлових підстанцій Укренерго; на кожний важливий об’єкт «вже прилітало, при цьому на деякі підстанції по декілька разів – від трьох до восьми».

- Україна підготувала великий пакет санкцій, до якого ввійшли особи з військового керівництва рф, підприємства та установи військово-промислового комплексу, які причетні до вбивств українців - Мінекономіки.

- На 89-му році життя помер дисидент, Герой України та син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича Юрій Шухевич - Андрій Садовий, мер Львова.  Шухевич був відомим українським політичним діячем, дисидентом, нардепом України VIII скликання, членом Української Гельсінської Групи та провів 28 років у в'язницях і таборах СРСР як політичний в'язень. У 1990 організував і до 1994 року очолював УНА-УНСО (Українська національна асамблея – Українська народна самооборона).

***

- Україна отримала від Світового банку 60 млн доларів, які буде спрямовано на відшкодування видатків держбюджету на оплату праці працівників держорганів та бюджетних установ освітньої сфери – Мінфін. З цих коштів 50 млн дол. надано на пільгових умовах від Міжнародної асоціації розвитку, решта 10 млн дол. - як гарантії від Латвії.

- Україна отримала від ЄС другий транш на суму 2,5 млрд євро в рамках поточної виняткової, восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД) – Мінфін. Загальне заплановане фінансування за даною програмою становить 5 млрд євро. Україна до кінця року отримає ще €500 мільйонів.

- За підсумками шести місяців з моменту відновлення роботи Білгород-Дністровський морський торговельний порт збільшив обсяги перевалки у 100 разів - пресслужба порту. Порт прийняв понад 10 тис. вантажних автомобілів та відвантажив залізницею більше 4 тис. вагонів, чим суттєво полегшив навантаження на дорожню інфраструктуру до портів Ізмаїл та Рені.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Виділення коштів Україні:

- Єврокомісія виділила ще 2,5 млрд євро для України. Ще 18 млрд євро планують виділити у 2023 році. Кошти підуть на ремонт та реконструкції.

- Французьке агентство розвитку надасть Україні кредит у розмірі до 100 млн євро на пільгових умовах для фінансування видатків загального фонду державного бюджету

- На Мюнхенську безпекову конференцію (MSC), яка відбудеться у лютому 2023 року, не запросили офіційних представників російської федерації - Крістоф Гойсген, глава MSC.  Мюнхенська безпекова конференція (MSC) відбудеться з 17 по 19 лютого 2023 року і одною з головних її тем буде аналіз ситуації через рік після початку повномасштабної російської агресії проти України.

- Канада оголосила про додаткові санкції проти білоруських компаній та посадовців режиму лукашенка за підтримку війни росії в Україні - Reuters. Санкції запроваджують проти ще 22 білоруських чиновників, а також проти 16 білоруських компаній.

- Британія надіслала в Україну нові ракети з лазерним наведенням Brimstone 2, які мають удвічі більшу дистанцію ураження, ніж їхня попередня модифікація, поставлена для ЗСУ раніше - The Telegraph. Ракети можуть вражати цілі за лазерним наведенням, або обрати ціль із попередньо запрограмованого списку.

- Європейський парламент ухвалив рішення щодо термінової процедури розгляду і голосування щодо виділення Україні надзвичайного пакета макрофінансової допомоги (МФД+) на 2023 рік в обсязі €18 мільярдів. Згідно з прийнятою процедурою, голосування щодо надання Україні МФД+ відбудеться у четвер, 24 листопада.

- Міжнародний суд ООН вже отримав 24 заяви держав, у яких ідеться про підтримку позиції України у справі "Україна проти рф" щодо порушення Конвенції про запобігання геноциду - Антон Кориневич, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України. Справа по суті стосується того, що рф маніпулювала та маніпулює, спекулювала та спекулює тим, що нібито Україна вчиняла якийсь міфічний "геноцид" впродовж 8 років, зокрема на території Донбасу.

- Японія направить Україні екстрену допомогу у вигляді генераторів і ламп на сонячних батареях на 2,57 мільйона доларів США - МЗС Японії.

- Уряд Болгарії та "Лукойл Нафтохім Болгарія" домовилися, що російська компанія може продовжувати свою діяльність та експорт нафтопродуктів до ЄС до кінця 2024 року,  попри попередження Єврокомісії, що це порушить режим санкцій - Euractiv. Віцепрем'єр-міністр з питань економічної політики Болгарії Христо Алексеєв заявив, що ця домовленість дасть змогу отримати додатково 350 мільйонів євро до бюджету.

- Сполучені Штати продовжують брати участь у міжнародних дискусіях та розглядати можливість реалізації української ініціативи щодо заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України - Бет Ван Шаак, посол з особливих доручень США. Одна з них передбачає можливість укладення двосторонньої угоди між ООН і Україною, яку може схвалити Генеральна Асамблея.

- Міністерство закордонних справ України викликає посла Угорщини у зв’язку з вчинком прем’єра Віктора Орбана, який прийшов на публічну подію у шарфі з мапою "Великої Угорщини" - Олег Ніколенко, речник МЗС. На шарфі зображена карта Угорщини з частинами низки країн ЄС, зокрема Румунії та України. Як відреагували на вчинок Орбана інші країни дивись за посиланням. Сам Орбан закликав людей не змішувати футбол із політикою.

***

- Міністри оборони США і Китаю Ллойд Остін та Вей Фенхе під час зустрічі у Камбоджі обговорили розв’язану росією війну в Україні - пресслужба Пентагону.

- Австрія, яка станом на початок лютого цього року імпортувала 79% природного газу з росії, наразі залежить від російського газу на 21% - Austria Presse Agentur. Австрія забронювала трубопровідні потужності в обсязі 40 терават-годин (ТВт/год) у німецькому та італійському напрямках. Це дає змогу країні закуповувати газ з Норвегії та невеликі обсяги газу з Північної Африки та Центральної Азії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-