СБУ встановила деталі захоплення росіянами Каховської ГЕС і підриву Північно-Кримського каналу

СБУ встановила деталі захоплення росіянами Каховської ГЕС і підриву Північно-Кримського каналу

Укрінформ
Служба безпеки України встановила хронологію злочинів збройних сил російської федерації проти цивільного населення на ключових об’єктах життєзабезпечення Херсонської області – Каховській ГЕС та Північно-Кримському каналі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Зокрема, правоохоронці ідентифікували двох російських військовослужбовців, які віддали злочинні накази. Ідеться про заступника командуючого Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення, генерал-майора Міхаїла Яснікова та командувача 11-ої окремої інженерної бригади, полковника Дмітрія Маркова.

Встановлено, що вказані особи безпосередньо командували захопленням Каховської ГЕС та підривом споруд Північно-Кримського каналу. Їхні дії негативно вплинули на водозабезпечення регіону та функціонування зрошувальної системи Херсонської області, завдали значної шкоди довкіллю й матеріальних збитків Україні в особливо великих розмірах.

За матеріалами СБУ зловмисників підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни.

У ході слідчо-оперативних дій правоохоронці встановили, що 24 лютого військові збройних сил рф із застосуванням важкого озброєння захопили адміністративні будівлі й споруди Каховської ГЕС і взяли в заручники персонал, унеможливили функціонування гідроелектростанції у штатному режимі та зруйнували автодорожній міст, позбавивши об’єкт життєво необхідної логістики.

Також загарбники здійснили низку підривів споруд Північно-Кримського каналу, щоб подати дніпровську воду до тимчасово окупованого Криму.

Читайте також: СБУ встановила зрадників, які допомогли рф викрасти понад 650 тисяч тонн зерна

Слідчі СБУ з’ясували, що генерал-майор Ясніков віддавав накази щодо незаконного захоплення обох об’єктів критичної інфраструктури, а полковник Марков керував підривами.

Правоохоронці завершили досудове розслідування в кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ встановила всіх причетних до підготовки «референдуму» на Херсонщині

Як повідомляв Укрінформ, Херсонська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно заступника командувача чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу за фактом порушення законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-