Глобальна стратегія ЄС: співпраця з Росією буде вибірковою

Глобальна стратегія ЄС: співпраця з Росією буде вибірковою

Укрінформ
Відносини з Росією, яка порушила міжнародне право та дестабілізує Україну, розглядаються як стратегічний виклик для Євросоюзу.

Про це йдеться у новій Глобальній стратегії зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу, затвердженій главами держав та урядів країн-членів на засіданні Європейської ради 28-29 червня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Порушення Росією міжнародного права і дестабілізація в Україні, а також конфлікти у Чорноморському басейні становлять загрозу для європейського безпекового порядку... Відносини з Росією представляють головний стратегічний виклик. У політиці ЄС відносно Росії має зберігатися послідовний і єдиний підхід», - йдеться у розділі документа «Європейський безпековий порядок».

Глобальна стратегія визначає, що передумовами суттєвих зміни у відносинах між ЄС і Росією є повне дотримання міжнародного права і принципів європейського безпекового порядку, включаючи Гельсінський заключний акт та Паризьку хартію для нової Європи.

У Глобальній стратегії наголошується, що ЄС не визнає нелегальної анексії Криму Росією, а дестабілізація на сході України є неприйнятною.

Водночас у документі зазначається, що ЄС і Росія є взаємозалежними. Відтак європейська сторона обговорюватиме з Росією наявні розбіжності та співпрацюватиме у сферах, які мають спільний інтерес. Це, зокрема, вибіркове співробітництво з питань кліматичних змін, регіону Арктики, морської безпеки, наукових досліджень та транскордонної співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-