Литва буде одним з головних лобістів України у Раді Європи - МЗС

Ексклюзив

Заступниця міністра закордонних справ України та глава української делегації на засіданні Комітету міністрів РЄ, Ірина Боровець вважає, що Литва буде нашим головним союзником у Раді Європи на наступні пів року, саме стільки триває головування.

Про це вона розповіла, коментуючи підсумки засідання у Страсбурзі, кореспонденту Укрінформу.

«Ми всі почули дуже потужний виступ прем'єр-міністра Литви Інґріди Шимоніте. Можу сказати, що половина програми цієї країни буде присвячена Україні, тобто Литва, як головуюча в Комітеті міністрів, буде одним з головних лобістів України, це точно», - заявила заступниця міністра.

«Литва буде присвячувати особливу увагу такій сфері, як протидія дезінформації, роботі з такими гібридними загрозами І це дуже важливо, я вважаю, особливо враховуючи з того, що будь наша війна з цього і почалася, і ведеться зокрема, саме такими методами», - пояснила Боровець.

За її словами, під час свого виступу на засіданні прем'єрка Литви засвідчила, що Угорщина опинилась одна, в реальній ізоляції поміж інших країн Ради Європи.

Нагадаємо, Литва перебрала від Ліхтенштейну ротаційне головування в Комітеті міністрів Ради Європи.

Читайте також: Україна перед Самітом миру впевнилася у підтримці країн Ради Європи - МЗС

На засіданні міністрів закордонних справ 46 країн-членів організації Інгріда Шимоніте, прем'єр-міністр Литви, окреслила пріоритети литовського головування на наступні шість місяців. Вони включають підтримку України, імплементацію рішень саміту в Рейк'явіку, просування демократії, прав людини, а також цифровий вимір свободи.

Як повідомляв Укрінформ, Через позицію Угорщини Комітет міністрів РЄ змінив формат декларації. Українська делегація знала про те, що Угорщина буде проти внесення до загальної декларації Комітету міністрів РЄ пункту про підтримку Формули миру Президента Зеленського, тому було ухвалене рішення змінити формат підсумкового документу.

Фото надані Постійним представництвом України в РЄ