Російська розвідка причетна до кібератак проти Німеччини та Чехії - НАТО

Російська розвідка причетна до кібератак проти Німеччини та Чехії - НАТО

Заява
Укрінформ
Російська держава та російське ГРУ причетні до кібератак із залученням структури APT28 проти Німеччини та Чеської Республіки, а також до підривних дій проти критичної інфраструктури та установ в інших країнах-союзницях по НАТО.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради, оприлюдненій на сайті НАТО.

«Союзники визнають, що Німеччина та Чехія поклали відповідальність за шкідливу ​​кібердіяльність у своїх країнах на суб’єкта загрози APT28, спонсором якого є Російська Федерація, зокрема, Головне розвідувальне управління (ГРУ) Генштабу Росії. Члени Альянсу також із занепокоєнням відзначають, що той самий суб’єкт загрози має ціллю національні урядові організації, операторів критичної інфраструктури та інші організації в Альянсі, зокрема в Литві, Польщі, Словаччині та Швеції», - йдеться у заяві.

Союзники висловили солідарність з Німеччиною у зв’язку із зловмисною кібернетичною кампанією, що цього разу була спрямована проти Соціал-демократичної партії Німеччини, а також із Чехією, інституції якої зазнали кібернападу.

«Ми рішуче засуджуємо зловмисні кібернетичні дії, що мають на меті підірвати наші демократичні інституції, національну безпеку та наше вільне суспільство. Такі шкідливі кібернетичні дії, спрямовані проти Німеччини та Чехії, підкреслюють, що кіберпростір є ареною протистояння у всі часи. Актори, залучені до створення кібернетичних загроз, постійно прагнуть дестабілізувати Альянс», - йдеться у документі.

Союзники по НАТО висловили готовність дати рішучу відповідь на ці постійні кібернетичні загрози, спрямовані проти демократичної системи та критичної інфраструктури країн Альянсу. Вони заявили про те, що Альянс буде застосувати всі наявні спроможності, щоб виявляти, стримувати, оборонятися та боротися проти усього спектру кібернетичних загроз за підтримки одне одного та за тісної координації такої спільної відповіді.

«Ми розвиваємо вільний, відкритий, мирний та безпечний кіберпростір. Ми закликаємо всі держави, включаючи Росію, поважати власні міжнародні зобов’язання та дотримуватися міжнародного права, діяти в рамках відповідальної державної поведінки у кібернетичному просторі, як це було погоджено всіма членами Об’єднаних Націй», - наголосили союзники по Альянсу в оприлюдненій заяві.

Читайте також: МЗС Німеччини викликало російського дипломата через кібератаку на партію Шольца

Як повідомляв Укрінформ, вчора Північноатлантична рада рішуче засудила гібридні дії Росії проти країн-союзниць та висловила готовність НАТО відповідати на такі дії індивідуально й колективно.

З аналогічною заявою сьогодні від імені всіх 27 країн Євросоюзу виступив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Фото: Сайт НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-