У США група сенаторів закликали прем'єра Грузії відкликати законопроєкт про «іноагентів»

У США група сенаторів закликали прем'єра Грузії відкликати законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
Група сенаторів США надіслала листа прем'єр-міністру Грузії Іраклію Кобахідзе, в якому висловила глибоке занепокоєння та попередила: якщо законопроєкт про «іноагентів» стане законом, вони будуть змушені домагатися зміни політики США щодо Грузії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Грузия Online.

"Двопартійна група Сенату США 26 квітня надіслала листа прем'єр-міністру Грузії, в якому висловила глибоке занепокоєння та попередила прем'єр-міністра, що якщо нововнесений законопроєкт про іноагентів стане законом, вони будуть змушені домагатися зміни політики США щодо Грузії", - йдеться у повідомленні.

Безпрецедентна нота, спрямована 14 сенаторами до Кобахідзе, є найрізкішою серед інших заяв, що були у Сенаті США.

Сенатори закликають уряд Грузії відкликати законопроєкт, що ставить під загрозу відносини США та Грузії, а також підвищує ймовірність запровадження санкцій щодо окремих осіб, припинення прямого державного фінансування та розширення візових обмежень.

Читайте також: Парламенті Грузії постатейно розглядатиме законопроєкт про «іноагентів»

Сенатори також відкидають твердження партії Грузинська мрія про те, що закон "про іноагентів" аналогічний закону "FARA".

Наприкінці листа сенатори обіцяють, що ніколи не залишать без уваги "прагнення грузинського народу, який голосно та ясно висловився за демократичне та європейське майбутнє, почуте всіма". 

За словами сенаторів, відносини між США та Грузією ґрунтуються на взаємних інтересах та спільних цінностях, і кожен з них є рішучим прихильником подальшого поглиблення цих відносин. Однак вони також заявляють, що відносини не можуть "тривати доти, доки цей закон не буде скасовано".

Як повідомляв Укрінформ, парламент Грузії 17 квітня затвердив законопроєкт про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Згідно з законопроєктом, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Читайте також: Європарламент застеріг Грузію від ухвалення закону про «іноагентів»

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено у другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту в Тбілісі відбуваються акції протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-