Європарламент застеріг Грузію від ухвалення закону про «іноагентів»

Європарламент застеріг Грузію від ухвалення закону про «іноагентів»

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент в ухваленій сьогодні резолюції застерігає владу Грузії від прийняття закону «про іноагентів», який підриває свободи та права громадянського суспільства, руйнує основи демократії та зупинить процес інтеграції Грузії до ЄС.

Резолюцію прийнято 425 голосами, проти висловилися 25 депутатів, ще 30 утрималися, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Європейський Союз очікує, що Грузія, країна-кандидат на вступ до ЄС, буде повністю дотримуватися Угоди про асоціацію та інших міжнародних зобов’язань, які вона взяла на себе, зокрема виконуватиме умови та здійснюватиме кроки, викладені в рекомендаціях Європейської комісії від 8 листопада 2023 року… Ці рекомендації закликають Грузію забезпечити свободу дій для громадянського суспільства та боротьбу проти дезінформації. Законопроєкт («про іноагентів» – ред.) є порушенням обох цілей», - йдеться у документі.

Читайте також: У Грузії знову протестують через закон про «іноагентів»

Європарламент наголошує, що 17 квітня парламент Грузії ухвалив законопроєкт «Про прозорість зовнішнього впливу» у першому читанні, незважаючи на масові протести громадян та заклики європейських партнерів відкликати документ.

Підкреслюється, що у разі прийняття цей закон запровадить обов’язкову реєстрацію для організацій, що отримують понад 20% фінансування з-за кордону, які муситимуть називати себе «організаціями, які відстоюють інтереси зовнішніх сил», що потягне за собою додатковий адміністративний тиск, перевірки та великі стягнення за «порушення» встановлених обмежень. Таке законодавство могло б серйозно обмежити свободу медіа та громадських організацій у Грузії, заявляють євродепутати.

«Європарламент… рішуче засуджує нове внесення суперечливого законопроєкту «Про прозорість зовнішнього впливу»… Підкреслює, що цей законопроєкт несумісний із цінностями ЄС та демократичними принципами, він спрямований проти амбіцій Грузії щодо членства в ЄС, шкодить міжнародній репутації Грузії та ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни», - сказано у резолюції.

Депутати підкреслили, що переговори між ЄС і Грузією щодо членства неможливі у разі, що цей документ буде частиною законодавства у Грузії, оскільки його положення прямо суперечать Копенгагенським критеріям щодо членства в ЄС.

Читайте також: Проросійський закон про «іноагентів» може зупинити рух Грузії до ЄС - депутати Європарламенту

Європарламент закликав Єврокомісію провести попередню оцінку прогресу Грузії у виконанні наданих у листопаді рекомендацій та оцінити вплив цього законопроєкту на роль ЄС як донора Грузії, довести ці висновки до уряду й парламенту країни.

Водночас євродепутати висловили «непохитну підтримку» європейським прагненням народу Грузії.

«Європейський парламент… закликає до (створення) неупередженої та незалежної довгострокової міжнародної спостережної місії під егідою ОБСЄ/БДІПЛ для проведення моніторингу майбутніх парламентських виборів у країні у жовтні 2024 року», - наголошується у документі.

Як повідомляв Укрінформ, спроба керівної політичної сили «Грузинська мрія» провести через парламент закон "Про прозорість іноземного впливу", що є прямою компіляцією репресивного російського законодавства «про іноагентів», викликала масові протести у Тбілісі та в інших містах. Попри це парламент схвалив цей документ у першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-