Проросійський закон про «іноагентів» може зупинити рух Грузії до ЄС - депутати Європарламенту

Проросійський закон про «іноагентів» може зупинити рух Грузії до ЄС - депутати Європарламенту

Укрінформ
Закон про «іноагентів», який наразі розглядає парламент Грузії і який є аналогом подібного російського «закону», у разі ухвалення зупинить просування Грузії шляхом євроінтеграції, та може призвести до відкликання статусу країни-кандидата, який ця держава отримала у грудні минулого року.

Про це йшлося у вівторок під час прес-конференції представників провідних політичних груп Європейського парламенту, що відбулася у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Влада у Тбілісі намагається представити цей закон як дуже «західну» практику, що нічого хибного у ньому немає, і що ЄС має щось схоже, тож цей закон (про «іноагентів») відповідає європейському досвіду. Але це зовсім не так. Ми не просили Грузію це робити. Це не просто не відповідає європейському шляху, - цей закон спрямований проти кандидатського статусу Грузії, він загрожує європейському шляху країни», - зазначив з цього приводу литовський депутат Пятрас Ауштрявічюс, представник політичної групи Renew Europe (Оновлення Європи).

В свою чергу, представниця політичної групи «Зелених», німецька політик Віола фон Крамон, яка завжди виступала адвокатом європейської інтеграції Грузії, заявила, що виступатиме за відкликання кандидатського статусу для Грузії, якщо у країні буде ухвалений закон, що прямо суперечить нормам європейської демократії, та спрямований на придушення неурядових громадських організацій та незалежних медіа.

«Якщо цей закон не буде відхилений, немає жодних шансів, що ви відкриєте переговори про входження до ЄС. Ви не можете приймати таке законодавство, і одночасно запитувати про членство в ЄС. З моєї перспективи, це є неможливим. У такому випадку я б просила відкликати кандидатський статус (Грузії)», - заявила Віола фон Крамон.

Читайте також: У Держдепі США розкритикували грузинський законопроєкт про «іноагентів»

Представник грузинських опозиційних сил Ніколоз Гварамія, який також взяв участь у прес-конференції, висловив тривогу з приводу того, що «Грузинська мрія», вдруге намагається протягнути цей закон через парламент, незважаючи на масові протести населення країни. Це є особливо небезпечним напередодні парламентських виборів, що мають відбутися у Грузії в жовтні поточного року. Практичне застосування закону про «іноагентів» буде спрямовано проти будь-яких проявів політичної опозиції, на придушення громадянського суспільства та незалежних медіа.

«Я дякую Євросоюзу за статус країни-кандидата для Грузії, та прошу наших європейських партнерів і США підтримати демократичний європейський шлях країни. Поточна влада захищає власні інтереси та прямує у фарватері політики Кремля. Вона робить це за власним бажанням, ігноруючи інтереси народу Грузії, та підриваючи процес її інтеграції в ЄС», - зазначив грузинський опозиціонер.

Читайте також: Президентка Грузії заявила, що ветує закон про «іноагентів»

Він нагадав, що у ці дні громадяни Грузії вийшли на вулиці на демонстрації протесту, захищаючи власні права та свій шлях повернення до великої європейської родини.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Грузії Тбілісі знову проходять акції протесту проти закону про «іноагентів», схваленого грузинським парламентом кілька днів тому в першому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-