Китай запустив у космос пілотований корабель із трьома тайконавтами

Китай запустив у космос пілотований корабель із трьома тайконавтами

Фото
Укрінформ
Китай у четвер запустив пілотований космічний корабель «Шеньчжоу-18» (Shenzhou-18) із трьома тайконавтами на свою орбітальну станцію «Тяньгун» (Tiangong).

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

На навколоземну орбіту космічний корабель вивела ракета-носій Long March-2F, що стартувала з космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі на північному заході Китаю о 15:59 за Києвом.

У складі місії «Шеньчжоу-18» - тайконавти Лі Цун, Лі Гуансу та командир екіпажу Є Гуанфу, для якого це вже другий політ на «Тяньгун». Він перебував на орбітальній станції із жовтня 2021 року по квітень 2022-го як астронавт місії «Шеньчжоу-13».

Троє членів екіпажу попередньої місії, «Шеньчжоу-17», які завершують роботу на космічній станції, зустрінуть нову команду, впродовж п’яти днів передадуть їм справи й повернуться на Землю 30 квітня.

Серед завдань «Шеньчжоу-18» - експерименти та випробування в космічній науці, діяльність у відкритому космосі, транспортування вантажів та встановлення й відновлення обладнання для підвищення ефективності роботи космічної станції.

Екіпаж має провести близько 90 експериментів у сферах базової фізики мікрогравітації, космічного матеріалознавства, космічної науки про життя, космічної медицини та космічних технологій. Тайконавти також здійснять два або три виходи у відкритий космос.

Унікальним завданням для трьох пілотів стане вирощування рибок в умовах невагомості, для чого планується створити спрощену версію водної екосистеми в акваріумі об’ємом 1,25 л, який вміщатиме чотири рибки даніо та водорості. Цей експеримент має допомогти вивчити, як космічне середовище впливає на їхній ріст і системний баланс. У разі успіху це знаменуватиме значний прорив у вирощуванні хребетних у космічній програмі Китаю.

Наступним китайські науковці планують проведення експериментів у космосі на плодових мушках і мишах.

Ще одним важливим завданням стане експеримент із вирощування рослин, мета якого полягає в аналізі змін у функції та експресії генів рослинних стовбурових клітин в умовах мікрогравітації. Дослідження має допомогти з виведенням культур, здатних адаптуватися до умов космосу.

Для експерименту відібрано понад 100 насінин арабідопсису - поширеної на Землі квіткової рослини, які будуть вирощувати в космосі протягом приблизно чотирьох тижнів, після чого тайконавти заморозять їх при температурі мінус 80°С та відправлять на Землю для аналізу і дослідження.

Читайте також: У Китаї збудували судно для перевезення контейнерів завбільшки з чотири футбольні поля

Команда також проведе молекулярні дослідження спільного походження білків і нуклеїнових кислот та протестує нещодавно розроблений матеріал для покриття космічного корабля.

Як повідомляв Укрінформ, Китайська Народна Республіка опублікувала перший у світі повний геологічний атлас Місяця, що містить базові картографічні дані високої точності для майбутніх досліджень природного супутника Землі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-