Турецький фізик здобув нагороду за розкриття таємниці виникнення життя

Турецький фізик здобув нагороду за розкриття таємниці виникнення життя

Укрінформ
Турецький фізик Фуркан Озтюрк відзначений престижною нагородою факультету фізики Гарвардського університету за новаторське відкриття, яке розкриває таємницю виникнення життя 4 мільярди років тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє TRT Haber.

“Оскільки предмет мого дослідження є міждисциплінарним і дуже нішевим, я не очікував такого результату. Тому я був дуже здивований, коли дізнався, що отримав нагороду. Але, звичайно, це відмінний результат, дуже цим пишаюся, дуже радий за себе, свою сім'ю та свою країну”, - прокоментував отримання нагороди Фуркан Озтюрк.

Результати його дослідження вперше були опубліковані минулого року. Біохімік, лауреат Нобелівської премії Джек Шостак назвав відкриття «новаторським», а наукове співтовариство повідомило, що воно проливає світло на багато таємниць - від того, як зародилося життя на Землі до життя в космосі.

Ще у 1848 році французький хімік Луї Пастер висунув гіпотезу «гомокральності», яка полягає в тому, що деякі молекули, необхідні для життя, існують у «формах дзеркального відображення» одна одної, як ліва і права рука, але походження цієї особливості було незрозумілим. Відкриття Озтюрка розкрило цю таємницю, давши відповідь на питання, яку наука шукала 175 років з моменту висунення гіпотези.

“Це відкриття також дає нам різні підказки про життя за межами Землі. Якщо ми зрозуміємо, як зародилося життя на Землі, це розуміння може допомогти нам у пошуку життя на інших планетах, схожих на Землю, і повідомить, де шукати. Особливо розуміння механізмів, які породжують життя”, - розповів про своє відкриття вчений.

Читайте також: Турецькі вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

Після захисту докторської дисертації в травні вчений планує очолити власну лабораторію та продовжити дослідження фізики живих систем і походження життя. Церемонія нагородження премією Гертруди і Моріса Голдхаберів факультету фізики Гарвардського університету відбудеться на початку травня.

Як повідомляв Укрінформ, у районі української антарктичної дослідницької станції "Академік Вернадський" наші біологи виявили печіночник, який раніше там не ріс.

Фото: TRT Haber

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-