РФ хоче передати Ірану ППО та винищувачі для захисту від ударів Ізраїлю - WP

РФ хоче передати Ірану ППО та винищувачі для захисту від ударів Ізраїлю - WP

Укрінформ
Москва розглядає можливість передачі Ірану сучасних винищувачів та засобів протиповітряної оборони для захисту від можливих ударів Ізраїлю та США.

Як передає Укрінформ, про це пише The Washington Post.

Як зазначається, у березні минулого року російський виробник зброї "Старт" запросив іранську делегацію на екскурсію на свій оборонний завод, де, зокрема, виробляють російські системи ППО для збиття літаків.

Завод "Старт" перебуває під санкціями США за підтримку війни РФ проти України. Він виробляє мобільні пускові установки та інші компоненти для зенітних батарей, зокрема, російські С-400, які, за оцінками військових аналітиків, здатні виявляти та знищувати винищувачі-невидимки, на яких літають військові Ізраїлю та США.

У документах, які отримало видання, вказано, що цей тур — демонстрація науково-технічного потенціалу та виробничих можливостей, які Москва може запропонувати Ірану.

Іран відкрив новий небезпечний розділ у своїх відносинах з РФ, погодившись у 2022 році поставити тисячі бойових дронів та ракет, щоб допомогти Москві у війні проти України.

Розширення зв'язків допомогло закріпити угоди між Москвою та Тегераном, включаючи обіцянку РФ надати своєму союзнику сучасні винищувачі та технології протиповітряної оборони, які могли б допомогти Тегерану зміцнити свою оборону проти будь-якого майбутнього авіаудару з боку Ізраїлю чи США.

Читайте також: Атака Ірану на Ізраїль: чотири важливі уроки для України та світу

Невідомо, скільки систем було поставлено та розгорнуто в Ірані, але російські технології можуть перетворити Іран на набагато більш грізного супротивника з розширеними можливостями збивати літаки та ракети, вважають експерти.

Угоди щодо зброї, деякі деталі яких раніше не розголошувалися, є частиною ширшої співпраці, яка включає спільне виробництво військових БПЛА у РФ, обмін технологіями захисту від перешкод та оцінку в реальному часі зброї, розгорнутої проти НАТО та в Україні, заявили представники розвідки та експерти з озброєнь.

Як повідомляв Укрінформ, представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що Іран у ніч на 14 квітня запустив понад 300 ракет та безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-