У Європі викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на €645 млн

У Європі викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на €645 млн

Укрінформ
У Європі викрито масштабну шахрайську схему, пов’язану з інвестиціями в медичний канабіс, затримано дев'ятьох підозрюваних.

Про це повідомляє Євроюст, передає Укрінформ.

“Ліквідовано дві пов’язані між собою злочинні організації, які рекламували схему в інтернеті та відмивали прибуток, що за оцінками становить близько 645 мільйонів євро. У результаті скоординованих дій затримано дев'ятьох підозрюваних”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лише у Німеччині, Франції та Іспанії понад 4500 жертв подали офіційні скарги на шахраїв, які створили платформу краудфандингу, щоб зібрати щонайменше 50 євро з кожного інвестора на вирощування лікарського канабісу. Насправді рослини канабісу так і не були придбані, хоча організатори схеми вдавали, що працюють із законними та ліцензованими підприємствами, які їх вирощуватимуть.

Шахраї діяли як мінімум із січня 2020 року до липня 2022 року.

Читайте також: За підтримки Євроюсту заарештували 22 підозрюваних у примусі жінок до проституції

Схема мала характер піраміди та обіцяла надзвичайно високі прибутки від інвестицій. Розслідування в Німеччині, Іспанії та інших країнах Європи виявили, що інвесторам заплатили лише частково.

Більшість вкладених грошей була використана для виплат партнерам, підтримки роботи схеми та розширення масштабів шахрайства за допомогою великих онлайн-кампаній. Для цієї мети та для відмивання доходів використовувалася мережа міжнародних компаній. Схемою, вочевидь, керувала російська злочинна мережа, пов'язана з афілійованою злочинною групою, базованою в Німеччині.

Жертви в Німеччині та Іспанії стверджують, що втратили щонайменше 51,5 мільйона євро, а загальний обсяг інвестицій оцінюється приблизно у 645 мільйонів євро.

Усього як онлайн-інвестори були зареєстровані близько 550 тис. учасників по всьому світу, переважно у Європі. Близько 186 тисяч учасників переказали кошти або криптовалютою, або через банк.

Як повідомляв Укрінформ, у Великій Британії за підтримки Євроюсту засуджено п’ятьох зловмисників, причетних до багатомільйонного шахрайства, збитки, завдані шахрайством, оцінюються у понад £50 мільйонів (€58 мільйонів).

Фото: pixabay.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-