Наратив РФ про «жертву ісламістського терору» добре працює на Заході - німецький експерт

Наратив РФ про «жертву ісламістського терору» добре працює на Заході - німецький експерт

Укрінформ
Росія транслює різні наративи про теракт у Crocus City Hall всередині країни і на Захід, де позиціювання її як жертви ісламістського терору дуже гарно працює і викликає щире співчуття.

Про це заявив директор ініціативного центру “Європейська стійкість” (Берлін, Німеччина) Сергій Сумленний, під час онлайн-виступу на публічній міжнародній дискусії "Удавана жертва тероризму: як протистояти новим витівкам Москви?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія стосовно теракту в "Крокусі" використовує декілька наративів, зокрема всередині країни, що "в усьому винна Україна", а на Захід вони переважно транслюють наратив, що Росія стала жертвою ісламістського терору, бо це викликає там набагато більше симпатій. Звинувачувати Україну в підготовці подібного теракту вони ще не наважуються, тому на Заході вони транслюють наратив, що це були ісламісти, і це дуже гарно працює", - сказав Сумленний.

У цьому контексті він нагадав, що більше сотні послів іноземних держав прийшли з квітами до стихійного меморіалу в пам'ять про загиблих у "Крокусі" і висловили своє співчуття росіянам.

"Ми не бачили нічого подібного за останні роки після жодного бомбардування українських міст, щоб, приміром, посли, які працюють у Києві, прийшли з квітами до будинку, в який влучила російська ракета", - констатував експерт.

Сумленний зауважив, що західні політики можуть собі уявити, що теракт, подібний до стрілянини у "Крокусі", може статися у Берліні, Лондоні чи Парижі. А обстріли ракетами європейських міст протягом багатьох місяців з тисячами жертв жоден європеєць не уявляє.

"Єдине, з чим це можна порівняти, це Друга світова війна. Але людей, які її пам'ятають, уже майже не лишилося. Український біль у німців може асоціюватися тільки через раціональний аналіз, через розуміння того, що це жахливо. З російським терактом німці асоціюються на рівні емоцій. Це важливо, і в Росії це розуміють", - зауважив директор ініціативного центру “Європейська стійкість”.

За його словами, через це кількість жахіть в Україні нівелюється, відбувається певна "інфляція жахів та інфляція болю", а українські історії перетворюються на статистику.

"Більше того, кількість і регулярність жахів викликає потребу від цього абстрагуватися. Тобто один теракт у Росії - це те, що викликає необхідність реакції, а щоденні бомбардування - думки на кшталт: "Ну що тут зробиш? Якщо я про це буду думати, це мене засмутить, а я не хочу сумувати, тому я про це не думатиму", - констатував німецький експерт.

Читайте також: Кремль хоче звинуватити у теракті в «Крокусі» голову СБУ - джерело

Як повідомлялось, увечері 22 березня терористи влаштували стрілянину в концертному залі Crocus City Hall у Підмосков'ї. Нападники розстрілювали людей з автоматів і влаштували підпал. Унаслідок теракту, за останніми даними, загинули 137 осіб, зокрема троє дітей, понад 180 постраждали.

ФСБ заявила про затримання 11 підозрюваних, зокрема чотирьох осіб, які безпосередньо брали участь у теракті.

У Білому домі категорично заперечили, що атака терористів «ІДІЛ» на підмосковний Crocus City Hall начебто має певний зв’язок із зусиллями спецслужб України, як продовжують заявляти в Кремлі.

Фото: Xinhua/Bai Xueqi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-