Транспортування боєприпасів для України у межах чеської ініціативи вже організовують - Сікорський

Транспортування боєприпасів для України у межах чеської ініціативи вже організовують - Сікорський

Укрінформ
Транспортування боєприпасів, придбаних для допомоги Україні в межах чеської ініціативи, вже організовується.

Про це під час відвідання Сілезького воєводства на півдні Польщі заявив у п’ятницю глава МЗС РП Радослав Сікорський, передає Укрінформ з посиланням на Wnp.pl.

За його словами, чеська ініціатива із закупівлі боєприпасів для української армії зараз дуже потрібна.

“Той факт, що вона (ініціатива – ред.) вже отримала тверді обіцянки підтримки, підкріплені готівкою, і що транспортування вже організовується, означає, що ми відчуваємо тягар відповідальності за допомогу Україні у боротьбі з російським вторгненням”, – підкреслив Сікорський.

Водночас він відмовився озвучувати суму, яку виділила Польща на закупівлю боєприпасів для України в межах цієї ініціативи, назвавши це військовою таємницею.

За його словами, Сілезьке воєводство також може долучитися до виробництва боєприпасів, зокрема дуже потрібних артилерійських снарядів 155-мм калібру. Він зазначив, що в цьому регіоні Польщі є такі промислові можливості і люди, які це можуть робити.

“Я розумію, що тут є місця, є інфраструктура, є люди, є ресурси для цього виробництва, і сподіваюся, що міністерство промисловості у співпраці з міністром державних активів, міністром національної оборони та представниками місцевої влади, візьметься за це завдання. Це дуже важливо і дуже терміново”,- наголосив Сікорський.

Відповідаючи на питання про рівень російської загрози для Польщі він зазначив, що у Польщі чують вибухи ракет, які летять на Львів.

“Певно я не мушу пояснювати, що це означає”,- наголосив глава польської дипломатії.

Читайте також: Європа переживає найкритичніший момент після Другої світової, наступні два роки стануть вирішальними - Туск

Як повідомляв Укрінформ, радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр заявив, що боєприпаси, закуплені в країнах, які не є членами ЄС, в рамках чеської ініціативи, можуть прибути в Україну вже у червні.

На сьогодні понад 15 країн взяли на себе зобов'язання фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Норвегія, а також неєвропейські члени НАТО, такі як Канада. Чеська Республіка визначає наявні боєприпаси по всьому світу, а інші країни надають необхідне фінансування. Потім Чехія координує доставку боєприпасів в Україну.

Нещодавно Польща повідомила, що Варшава подвоює свій внесок у закупівлю боєприпасів за чеською ініціативою.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-