Режиму санкцій проти Північної Кореї повинні дотримуватися всі члени ООН - речник генсека

Режиму санкцій проти Північної Кореї повинні дотримуватися всі члени ООН - речник генсека

Укрінформ
Хоча група експертів з моніторингу ядерної програми Північної Кореї припиняє діяльність через вето Росії на відповідну резолюцію Ради Безпеки ООН, усі країни повинні виконувати вимоги щодо санкцій проти КНДР.

На цьому наголосив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, відповідаючи на запитання Укрінформу.

Власкор у Нью-Йорку запитав: «Росія наклала вето на резолюцію ООН, яка скасовує моніторинг експертів ООН за санкціями проти Північної Кореї, хоча самі санкції залишаються чинними. Причина цього зрозуміла й прозора: диктаторські режими допомагають одне одному. Але якою є позиція генерального секретаря з цього приводу?»

Дюжаррік нагадав, що п’ятеро членів Ради Безпеки ООН (США, Велика Британія, Франція, Катай і Радянський Союз, місце якого зайняла Росія) мають право накладати вето на рішення РБ.

«Вони використовують своє право вето так, як вважають за потрібне, – зауважив він. – А генеральний секретар, як ви добре знаєте, не грає жодної ролі в цьому питанні».

Читайте також: Росія у Радбезі ООН більше не приховує військової співпраці з КНДР - Кулеба

Очевидно, що група експертів припинить своє існування, «але важливо відзначити, що Комітет РБ з питань санкцій стосовно КНДР продовжує роботу; як і раніше, він здійснюватиме нагляд за виконанням режиму санкцій», пояснив речник.

«Важливо, щоб члени Ради Безпеки і члени санкційного комітету вживали відповідних заходів, продовжуючи інформувати про дотримання режиму санкцій», – зазначив він. І наголосив на важливості для всіх членів ООН ефективно виконували резолюції Ради Безпеки, зокрема стосовно санкцій.

Як повідомлялося, Росія наклала вето в Раді Безпеки ООН під час голосування за резолюцію про продовження мандата групи експертів, які здійснюють моніторинг за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

Читайте також: Штати забезпечать виконання санкцій ООН проти КНДР, попри блокування Росією - Держдеп

РФ стала єдиною країною в Радбезі, яка проголосувала проти цього рішення. Китай утримався, решта 13 членів висловилися «за».

Усупереч санкціям Північна Корея постачає РФ артилерійські снаряди та балістичні ракети для використання у війні проти Україні, натомість Росія експортує в КНДР нафту.

США, Велика Британія, Франція, Японія та Південна Корея виступили зі спільною заявою, в якій засудили російське вето.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-