Історія засновника Яндекса є прикладом ризиків конфіскації активів РФ - експертка

Історія засновника Яндекса є прикладом ризиків конфіскації активів РФ - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Нідерландська адвокатка Гелен Овер де Лінден, яка вивчає питання санкцій ЄС проти Росії, а також відстежує їх порушників, вважає, що історія засновника "Яндекса" Аркадія Воложа, якого Євросоюз виключив із санкційних списків, є прикладом ризиків конфіскації заморожених активів РФ на користь України.

Про це вона сказала в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Волож після зняття санкцій знову стає повноцінним господарем, який може мешкати в будинку (Волож має будинок в Амстердамі – ред.), продавати його, здавати в оренду, робити все, що досі було неможливо. Тепер він фактично та людина, якою був до обмежень. Але хочу зазначити: якщо хтось думає, що санкції були марними, то це не так. Волож був дуже багатий, санкції сильно вдарили по ньому, він утратив багато грошей. Він не хотів більше бути пов'язаний із Росією, з режимом, із Путіним, тому попрощався зі своїм майном і з тим, що мав у Росії. І це також мета санкцій – коли багаті люди, як він, кажуть “до побачення” Путіну, йдуть із ринку та з країни. Але також на його прикладі видно, чому так складно передати заморожені російські активи на допомогу Україні. Бо якщо санкції згодом скасовують, то країни, які пішли на цей крок, опиняються у скрутному становищі та повинні відшкодувати втрати. Річ у тім, що заморожені гроші та майно – це тимчасово. І після розмороження їх можна знову використовувати”, – сказала нідерландська адвокатка.

На її думку, конфіскація за рішенням суду у кримінальному провадженні є добрим варіантом. Тоді не виникатиме питань щодо вилучення активів осіб, які винні у скоєнні кримінальних злочинів, а також осіб, чиї активи визнали необґрунтовано набутими.

“Отже, якщо не було порушено кримінальної справи, то їх дуже складно конфіскувати. Приміром, якби передали активи Воложа, коли він був під санкціями, то тепер, після скасування обмежень, він міг би вимагати йому все повернути. Це приклад того, що конфіскація без кримінального вироку – це дуже небезпечно, оскільки потім, можливо, доведеться повністю компенсувати”, – пояснює експертка.

Як повідомляв Укрінформ, засновник російського “Яндекса” Аркадій Волож, якого Європейський Союз виключив із санкційних списків, прагнув повернути собі елітну будівлю в Амстердамі.

Читайте також: Заморожені російські активи: Чому в ЄС не наважуються передати їх Україні

Через санкції йому не було дозволено продати, здати в оренду чи проводити ремонт будівлі. Сквотери скористалися ситуацією та на півтора року зайняли будівлю.

Європейський Союз виключив зі списків санкцій засновника російського "Яндекса" Аркадія Воложа.

Також із санкційних списків виключили колишнього віцепрезидента АФК "Система" Сергія Мндоянця, голову європейського відділення мотоклубу "Нічні вовки", громадянина Словаччини Йозефа Хамблека, командира ПВК "Вагнер" Дмитра Уткіна (загинув у серпні 2023 року), заступника міністра оборони РФ Геннадія Жидка (помер у серпні 2023-го), членкиню Ради Федерації Олену Авдєєву та генерал-лейтенанта Олега Цокова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-