Забороненій партії «Шор» знову дозволили брати участь у виборах у Молдові

Забороненій партії «Шор» знову дозволили брати участь у виборах у Молдові

Укрінформ
Конституційний суд Молдови у вівторок визнав неконституційними поправки до законодавства, які забороняли участь представників неконституційних партій, зокрема проросійської партії «Шор», у виборах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

Рішення молдовського КС стосується поправок до Кодексу про вибори, ухвалених 4 жовтня 2023 року. Тоді урядова комісія із надзвичайних ситуацій схвалила рішення про обмеження участі у виборах представників неконституційних партій. Того ж дня через кілька годин законопроєкт із відповідними поправками до Кодексу про вибори зареєстрували у парламенті та ухвалили в обох читаннях.

Пізніше п’ятеро депутатів від вже тоді неконституційної партії «Шор» оскаржили поправки у Конституційному суді. Їх адвокати стверджували, що поправки в Кодекс про вибори ухвалювалися у стислі терміни й реального їх обговорення не було, а думка опозиції не враховувалась.

Читайте також: Кремль хоче використати олігарха-втікача Шора для дестабілізації Молдови - Cанду

Представники влади Молдови заперечували звинувачення, зазначаючи, що схвалені поправки відповідають попередньому рішенню Конституційного суду. Раніше парламент прийняв інший законопроєкт, який передбачав позбавлення права бути обраним на п’ять років для членів виконавчих органів неконституційних партій та усіх обраних осіб від неконституційних партій. Цей законопроєкт був визнаний КС неконституційним.

Як повідомлялося, 3 жовтня минулого року КС Молдови дозволив брати участь у місцевих виборах, що пройдуть у листопаді, колишнім членам проросійської партії «Шор».

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-