Берегова охорона Китаю застосувала водомети проти філіппінських катерів

Берегова охорона Китаю застосувала водомети проти філіппінських катерів

Відео
Укрінформ
У суботу берегова охорона Китаю застосувала водомети проти філіппінських катерів у спірному Південно-Китайському морі.

Про це повідомляє Al Jazeera, передає Укрінформ.

Філіппінські військові заявили, що сутичка сталася зранку і тривала майже годину. Це сталося під час спроби поповнити запаси невеликого гарнізону моряків, які мешкають на борту колишнього військового корабля Sierra Madre біля Другої мілини Томаса.

Філіппінські військові оприлюднили відео, на якому видно, як корабель з маркуванням берегової охорони Китаю стикається з носом філіппінського суховантажного судна Unaizah May 4 і запускає водомет. Зазначається, що філіппінське судно зазнало серйозних пошкоджень "через безперервні постріли з водометів ", але військові не уточнили, які саме пошкодження. 

Пізніше судно супроводу берегової охорони Філіппін BRP Cabra дісталося до пошкодженого судна "для надання допомоги", заявили військові.

BRP Cabra також був "заблокований і оточений" китайським кораблем берегової охорони і двома суднами китайської "морської міліції", йдеться у повідомленні.

Ган Юй, речник берегової охорони Китаю, заявив, що філіппінський конвой "силоміць увірвався в цей район, попри неодноразові попередження китайської сторони", та додав, що китайці здійснили "контроль, перешкоджання і виселення відповідно до закону".

Китай претендує на майже все Південно-Китайське море, попри те, що міжнародний суд у 2016 році визнав, що лінія з дев’ятьма рисками, на якій він базує свою претензію, була необґрунтованою. Філіппіни, Тайвань, Бруней, Малайзія та В'єтнам також претендують на морські райони навколо узбережжя.

Друга мілина Томаса, відома на Філіппінах як Аюнгін, знаходиться приблизно за 200 кілометрів від західного філіппінського острова Палаван і більш ніж за 1000 кілометрів від південного китайського острова Хайнань.

Читайте також: Філіппіни помітили десятки кораблів ВМС Китаю у спірних водах

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Філіппін Джільберто Теодоро наказав військовим запровадити нову стратегію захисту території та економічних інтересів країни через кілька днів після останнього зіткнення з китайськими кораблями у морі.

Фото: Збройні сили Філіппін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-