Єврокомісія оголосила про наміри підвищити тарифи на імпорт зерна з Росії й Білорусі

Єврокомісія оголосила про наміри підвищити тарифи на імпорт зерна з Росії й Білорусі

Укрінформ
Єврокомісія офіційно оприлюднила пропозицію підвищити тарифи на імпорт на європейський ринок зерна, що надходить з Росії й Білорусі.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в п'ятницю на сайті Європейської комісії.

«Європейська комісія сьогодні запропонувала підвищити тарифи на імпорт до ЄС зерна, насіння соняшника та похідних продуктів (зернових продуктів) з Росії й Білорусі, включаючи зерно, кукурудзу та шрот соняшниковий. Ці тарифи, достатньо високі для обмеження імпорту в ЄС, не вражатимуть експорт у треті країни», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Єврокомісія, застосовані заходи спрямовані на досягнення кількох цілей.

Перша з них стосується запобігання дестабілізації ринку ЄС через будь-яке майбутнє переспрямування зерна, що походить з Росії, на європейський ринок.

Друга мета – попередити експорт до ЄС незаконно присвоєного зерна (формулювання Єврокомісії, де факто - вкраденого – ред.), що було вироблено на території України, й частина з якого була незаконно експортована на ринок ЄС із свідомою зміною маркування як «російське». Тарифи, що запропоновані сьогодні, якщо будуть прийняті, дозволять зробити неприбутковим цей злочинний «метод» експорту зерна.

Нарешті, третя ціль запропонованих заходів - запобігти використанню Росією прибутків від експорту до ЄС як російського зерна, так і незаконно експропрійованих українських зернових продуктів, для фінансування своєї злочинної агресивної війни проти України. Обсяг прибутку, який Росія отримала від зернового експорту в ЄС у 2023 році, за даними Єврокомісії, становить 1,3 мільярда євро.

«Ми пропонуємо ввести тарифи на цей російський імпорт, з метою пом’якшити зростаючі ризики для нашого ринку та для наших фермерів. Ці заходи зменшать спроможність Росії використовувати (надходження з) ЄС на користь своєї машини війни. Водночас, ми продовжимо наші зобов’язання зі збереження глобальної продовольчої безпеки, особливо для країн, що розвиваються. Ми дотримуємося правильного балансу в підтримці нашої економіки й наших фермерських спільнот. Водночас, ми продовжуємо нашу непохитну підтримку для України», - зазначила з цього приводу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Підвищені тарифи також застосовуватимуться до білоруської продукції, з огляду на тісні політичні та економічні зв’язки цієї країни з Росією. Це не дасть змоги Росії використовувати Білорусь для обходження введених ЄС тарифних обмежень.

Зазначені пропозиції передані на розгляд Європейської ради. Після формального ухвалення Радою ЄС ці підвищені тарифи будуть застосовані негайно.

Читайте також: Країни Балтії, Польща та Чехія закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з РФ

Як повідомили Укрінформу на правах анонімності джерела в Єврокомісії, розмір тарифу, який буде стягуватися із зернової продукції російського та білоруського походження, дорівнюватиме 95 євро за тонну, що становить 30-35 відсотків від абсолютної вартості за тонну, залежно від різновиду продукції. До цього російські зернові продукти потрапляли на територію ЄС із нульовим тарифом.

За даними офіційної статистики, з початку війни проти України у 2022 році, у 2023 році Росія вдвічі збільшила експорт зернової продукції на зовнішні ринки – з 25 до 50 мільйонів тонн.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-