Партнери по НАТО мають збільшити оборонні витрати, щоб не спровокувати Росію напасти - Каллас

Партнери по НАТО мають збільшити оборонні витрати, щоб не спровокувати Росію напасти - Каллас

Укрінформ
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала партнерів по НАТО підвищити видатки на оборону, аби не спровокувати своєю слабкістю ймовірний напад Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє в середу DW.

«Цього разу жертвами російських злочинів стали українці, завтра це може бути хтось інший», - наголосила естонська прем'єрка в Берліні.

Вона нагадала, що Естонія вже витрачає на потреби оборони понад 3,2% свого ВВП. За її словами, іншим членам Північноатлантичного альянсу слід зробити те ж саме, інакше вони ризикують спровокувати Росію на напад своєю слабкістю. 

«Якщо вони (Росія - ред.) будуть думати, що здатні виграти, то вони можуть зробити крок. Якщо вони розумітимуть, що ми достатньо сильні, то вони не робитимуть кроків проти НАТО. І тому ми повинні дійсно зробити це колективне зусилля разом», - сказала Каллас.

Вона визнала, що жителям країн, у яких сусіди спокійніші, ніж у Естонії, можливо, важко пояснити, навіщо підвищувати видатки на оборону. «Але коли ви дійсно відчуєте, чому це необхідно, буде вже надто пізно. У цьому проблема з обороною», - пояснила політик.

Під час отримання премії імені Вальтера Ратенау Каллас серед іншого зазначила, що це нагорода не лише її, а й усієї Естонії, та присвятила її українцям. «Я присвячую цю нагороду нашим українським друзям. Ваша мужність у боротьбі за свободу, ризикуючи життям, заслуговує найвищої шани. Тому найкращий спосіб убезпечити себе – це допомогти Україні виграти боротьбу за свободу», - додала вона.

Фото: Х / Kaja Kallas
Фото: Х / Kaja Kallas
Читайте також: Трамп заявив, що не виводитиме США з НАТО, якщо Європа заплатить свій внесок

Премія імені Вальтера Ратенау, яку отримала Каллас 19 березня в Берліні, названа на честь міністра закордонних справ Німеччини, вбитого у 1922 році бойовиками-праворадикалами. Її вручають за видатні успіхи в зовнішній політиці. Каллас присудили премію "за заслуги в галузі зміцнення порозуміння між країнами Європи і за чітку позицію щодо агресивної війни Росії в Україні". Нагороду прем'єрці Естонії вручила очільниця МЗС ФРН Анналена Бербок.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас регулярно переконує партнерів у необхідності системно збільшувати витрати на оборону. У березні 2023 року вона заявила, що країни НАТО повинні готуватися до тривалого протистояння з Москвою. З огляду на це витрати у 2% ВВП на оборону мають бути мінімальним рівнем, а не стелею.

Перше фото: Stenbocki maja/EL-i Nõukogu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-