Головою МКС у Гаазі обрали суддю, яка видала ордер на арешт Путіна

Головою МКС у Гаазі обрали суддю, яка видала ордер на арешт Путіна

Укрінформ
Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на МКС.

“Сьогодні, 11 березня 2024 року, судді Міжнародного кримінального суду (МКС) на пленарному засіданні обрали суддю Томоко Акане головою суду. Суддя Росаріо Сальваторе Айтала був обраний першим віцепрезидентом, а суддя Рейне Алапіні-Гансу - стала другим віцепрезидентом. Члени президії обираються строком на три роки, рішення негайно набуває чинності”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Прокурор МКС назвав злочини, до яких причетні командувачі дальньої авіації та ЧФ РФ

“Для мене велика честь бути обраною моїми колегами-суддями на посаду голови Міжнародного кримінального суду (МКС). У цей непростий для суду час потрібне стабільне, співпрацююче та єдине керівництво. Я зосереджуся на сприянні діалогу між органами суду, захистом та представниками потерпілих, а також на зміцненні діалогу з державами-учасницями та державами, які ще не ратифікували Римський статут. Я також приділятиму пріоритетну увагу безпеці та благополуччю персоналу суду”, — заявила новообрана голова МКС Томоко Акане.

Зазначається, що президія, яка складається з президента (голови суду) та двох віцепрезидентів, відіграє ключову роль у забезпеченні стратегічного керівництва МКС загалом. Президія координує свої дії з іншими органами та домагається згоди прокурора з питань, що становлять взаємний інтерес.

Відповідно до Римського статуту, який регулює договір МКС, президія несе відповідальність за належне управління судом, за винятком Офісу прокурора.

Президія контролює діяльність секретаріату та робить свій внесок у широкий спектр адміністративної політики, що впливає на загальне функціонування МКС.

Читайте також: Україна буде в ЄС, а Путіна чекає суд у Гаазі - президентка Єврокомісії

Крім того укладає угоди про співпрацю в рамках усього суду з державами та міжнародними організаціями.

Як повідомляв Укрінформ, минулого року міністерство внутрішніх справ РФ оголосило в розшук суддю Міжнародного кримінального суду (МКС) Томоко Акане, яка видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Міжнародний кримінальний суд 5 березня видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Фото: International Criminal Court

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-