Прокурор МКС назвав злочини, до яких причетні командувачі дальньої авіації та ЧФ РФ

Прокурор МКС назвав злочини, до яких причетні командувачі дальньої авіації та ЧФ РФ

Заява
Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд має підстави вважати, що командувач дальньої авіації РФ Сергій Кобилаш і командувач ЧФ РФ Віктор Соколов несуть індивідуальну відповідальність за три злочини.

Про це йдеться в заяві прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, повідомляє Укрінформ.

“На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що є слушні підстави вважати, що генерал Кобилаш і адмірал Соколов несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за такі три злочини: воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об'єкти (стаття 8(2)(b)(ii) Римського статуту); воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об'єктам (стаття 8(2)(b)(iv) Римського статуту) і злочин проти людства у вигляді нелюдських дій відповідно до статті 7(1)(k) Римського статуту”, - зазначив Хан.

За словами прокурора МКС, у заяві його Офіс стверджував, що ці особи несуть відповідальність за напади на критичну інфраструктуру в Україні, включаючи удари по електростанціях та підстанціях з 10 жовтня 2022 року принаймні до 9 березня 2023-го.

Читайте також: Зеленський привітав видачу МКС ордерів на арешт командувачів дальньою авіацією та ЧФ РФ

Хан також зазначив, що у заявці на отримання цих ордерів його офіс ще раз наголосив: дії відповідних осіб були вчинені в контексті актів агресії, скоєних російськими збройними силами проти суверенітету та територіальної цілісності України, що розпочалися у 2014 році

“Я неодноразово наголошував, що особи, відповідальні за дії, які завдають шкоди невинним цивільним особам або об’єктам під охороною, повинні знати, що така поведінка пов’язана з набором правил, відображених у міжнародному гуманітарному праві. Усі війни мають правила. Ці правила обов’язкові для всіх без винятку. Як я вже пояснював, ці закони не можна тлумачити так, щоб позбавити їх сенсу. Це стосується ситуації в Україні та з однаковою силою в усіх ситуаціях, щодо яких мій Офіс має юрисдикцію”, - наголосив Хан.

Він подякував партнерам, які дозволили просунутися вперед у зборі доказів, та Офісу генерального прокурора України, "чия участь була важливою для підтримки роботи, яку проводить мій Офіс, у тому числі на місцях в Україні".

Читайте також: Лубінець: Ордери на арешт мають бути видані всім причетним до воєнних злочинів в Україні

"Я також продовжуватиму прагнути співпраці з Російською Федерацією щодо ситуації в Україні та забезпечуватиму повне виконання моїм Офісом своїх обов’язків відповідно до положень статті 54 Римського статуту щодо розслідування викривальних та виправдовувальних обставин”, - заявив Хан.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-