У США вперше відзначають День заручників та неправомірно затриманих осіб

У США вперше відзначають День заручників та неправомірно затриманих осіб

Укрінформ
Сьогодні у США вперше відзначають День заручників та неправомірно затриманих у пам’ять про американців, яких утримують за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

Цей день вперше був визначений минулого року двопартійним законодавством Палати представників та Сенату і відзначає річницю викрадення Роберта Левінсона, колишнього агента ФБР, якого вважали найдовше утримуваним американським заручником в історії.

За даними Фонду Фолі, наразі 56 американців перебувають у заручниках або незаконно затримані. Ця некомерційна організація була створена в пам'ять про американського журналіста Джеймса Фолі, якого було викрадено, а потім вбито екстремістами у Сирії.

Кампанія "Поверніть наші родини додому" Фонду Фолі та Центру Річардсона за глобальне залучення та члени родини Левінсонів виступали за те, щоб Конгрес ухвалив закон, щоб привернути увагу до проблеми.

"Встановлення цього щорічного дня є важливою символічною віхою, яка не лише визнає важливість проблеми, але й сприятиме більшій обізнаності та розумінню громадськістю цієї тривалої національної кризи", — сказав Голосу Америки Бенджамін Ґрей з Фонду Фолі.

Сенатор Крістофер Кунс, демократ від штату Делавер, і сенатор Марко Рубіо, республіканець від Флориди, представили закон через декілька днів після звільнення американської баскетболістки Брітані Ґрайнер у березні 2023 року.

Серед утримуваних за кордоном американців двоє американських журналістів.

Репортер Wall Street Journal Еван Гершкович майже рік перебуває у в'язниці у РФ. Москва звинувачує його в шпигунстві, що репортер та його газета заперечують.

Американо-російська журналістка Алсу Курмашева перебуває під вартою з жовтня. Курмашева, редакторка Татаро-Башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, заперечує висунуті проти неї звинувачення, зокрема те, що вона не зареєструвалася як іноземний агент.

«Ми продовжуємо виступати за звільнення обох журналістів з полону в Росії», — йдеться у заяві Фундації Фолі для Голосу Америки. Ми вважаємо, що обидва несправедливо стали мішенню російського уряду для впливу на Сполучені Штати. У випадку з Алсу ми закликаємо уряд США оголосити її незаконно затриманою».

Суд у російському місті Казань продовжив на два місяці до 5 квітня термін утримання під вартою Алсу Курмашевої, яка перебуває під вартою в РФ з 18 жовтня.

Комітет з захисту журналістів (CPJ) та "Репортери без кордонів" вимагають негайного звільнення Курмашевої. Також вимогу звільнити журналістку висловили у правозахисній організації PEN America та в Управлінні ООН з прав людини.

Президент Джо Байден згадав справу Гершковича під час своєї промови про стан країни в четвер, сказавши, що США «працюватимуть цілодобово», щоб повернути його додому.

Читайте також: Суд у Москві відхилив апеляцію на арешт журналіста WSJ Гершковича

Кампанія "Поверніть наші родини додому" висловила розчарування адміністрацією та організувала сидячу демонстрацію у Білому домі в п’ятницю, щоб висвітлити те, що вони назвали «відсутністю істотної підтримки та дій» з боку адміністрації Байдена.

Фото: USA Today

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-