Франція першою у світі закріпила у Конституції право на аборт

Франція першою у світі закріпила у Конституції право на аборт

Укрінформ
Члени обох палат французького парламенту на спільній сесії внесли зміни у Конституцію, додавши в неї право на переривання вагітності.

Як повідомляє France Info, це рішення підтримали 780 із 924 членів обох палат, проти були 72, передає Укрінформ.

У статті 34 Конституції тепер з'явилася фраза: "Закон визначає умови, за яких реалізується гарантована жінці свобода вдатися до добровільного переривання вагітності".

Президент Еммануель Макрон у соцмережі Х привітав це рішення і закликав "разом відсвяткувати появу нової свободи, гарантованої Конституцією" 8 березня, у Міжнародний день боротьби за права жінок.

Читайте також: Польська опозиція закликає Сікорського у Берліні порушити тему репарацій

Прем'єр-міністр Габріель Атталь під час дебатів, що передували історичній події, заявив: "Нас переслідують страждання і пам'ять про багатьох жінок, які десятиліттями страждали через те, що не могли бути вільними... Ми заборгували всім цим жінкам".

Згідно з різними опитуваннями рішення закріпити у Конституції право на аборт підтримують понад 80% населення Франції.

Натомість Французька єпископська конференція закликала до "посту та молитв", зауваживши, що у Франції кількість абортів не зменшується, а за останні два роки зросла.

Ватикан підтвердив незгоду з будь-яким "правом забрати людське життя ".

На честь зміни Конституції Ейфелеву вежу прикрасили "особливим мерехтінням", повідомила компанія-оператор пам'ятки.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Сенат Франції (верхня палата парламенту) в цілому схвалив включення до Конституції положення про право на аборт.

Процес перегляду Основного закону у Франції передбачає окремі голосування у Національних зборах і Сенаті, після чого зміни мають бути ухвалені обома палатами, які збираються в Конгресі.

Макрон у жовтні повідомив, що подасть до Державної ради законопроєкт, щоб закріпити в конституції гарантоване жінкам право добровільно переривати вагітність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-