У Росії заборонять експорт бензину після атак українських дронів на НПЗ

У Росії заборонять експорт бензину після атак українських дронів на НПЗ

Укрінформ
У Росії заборонять експорт бензину до інших країн з 1 березня. Планується, що заборона діятиме пів року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода із посиланням на представника віцепрем'єра РФ Олександра Новака.

Вважається, що це допоможе утримати ціни у сезон збільшеного попиту на пальне на тлі скорочення виробництва. Крім того, як очікується, російські НПЗ зобов'яжуть продавати 16% дизельного палива на біржі. Нині вони мають продавати лише 12,5%.

Радіо Свобода пов’язує обмеження, яке вводиться, з серією атак ЗСУ на нафтопереробні заводи та аваріями, наслідки яких не можуть бути швидко подолані через західні санкції.

У січні-лютому чотири нафтопереробні заводи в Росії - у Волгограді, Краснодарському краї, Туапсе та Усть-Лузі - були пошкоджені внаслідок атак безпілотників. Серйозна поломка також сталася на Нижегородському НПЗ. На цьому тлі біржові ціни на бензин АІ-92 та АІ-95, а також на літнє дизельне паливо з початку року зросли на 8-23%.

Читайте також: Санкційні та воєнні удари по нафтовій промисловості РФ: оцінюємо ефективність

Заборона на експорт палива вже вводилася у Росії восени. Тоді галузеві експерти зазначали, що уряд не має можливості довго підтримувати таку заборону. Паливо немає де зберігати, а затоварення призвело б до скорочення виробництва нафти.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня темпи нафтопереробки на території РФ впали до найнижчого рівня за два місяці. Це відбулося через вразливість російських НПЗ до атак українських БПЛА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-