Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Укрінформ
Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії, до якого увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

«Наближаючись до сумної дати у два роки відтоді, як Володимир Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну, Європейський Союз продовжує тиск на Росію. Сьогодні ми посилюємо обмежувальні заходи проти російського військового та оборонного сектору; компаній в третіх країнах, які постачають (РФ – ред.) обладнання; а також осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей. Ми залишаємось єдиними у своїй рішучості знищити військову машину Росії та допомогти Україні виграти її законну боротьбу за самооборону та відновити свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет», - заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

У сьогоднішніх санкційних списках у першу чергу увага зосереджена на військовому й оборонному секторах та пов’язаними з ними особами, у тому числі тими, хто бере участь у постачанні озброєння з КНДР до Росії. Крім того, нові санкції стосуються судової системи, місцевих політиків і людей, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей.

Читайте також: США розширять санкції проти Росії більш як на 500 позицій - CNN

Зазначається, що Рада ЄС додала 27 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії у її загарбницькій війні проти України.

«Вони (компанії - ред.) підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих компаній розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина), і вони брали участь в обході торговельних обмежень, інші є російськими компаніями, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронні компоненти для військово-промислового комплексу Росії» ,- йдеться у пресрелізі.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює перелік заборонених на експорт до РФ товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки шляхом додавання компонентів для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Читайте також: Євросоюз наклав санкції на причетних до спроб дестабілізації в Молдові

Також ЄС ввів додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, збільшенню російського промислового потенціалу, таких як електричні трансформатори.

Крім того, сьогоднішнє рішення Ради ЄС додає Сполучене Королівство до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з Росії, а також впроваджує набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, зараз поширюються на понад 2 000 фізичних та юридичних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого посли країн-членів Євросоюзу у середу, 21 лютого, погодили в принципі 13-й пакет санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-