Спікер Кнесету скасував зустріч із генсеком ООН

Спікер Кнесету скасував зустріч із генсеком ООН

Укрінформ
Спікер Кнесету (парламенту Ізраїлю) Амір Охана скасував заплановану зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем після його заклику до "негайного гуманітарного припинення вогню" у секторі Гази.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

"Я мав намір спробувати переконати його (генерального секретаря ООН - Ред.), а також вручити книгу, яку ми підготували у Кнесеті... Але вчора він знову закликав Державу Ізраїль припинити боротьбу, критикуючи її, "навіть якщо ХАМАС використовує "живий щит", - заявив Охана.

Речник Гутерреша Стефан Дюжаррік на пресконференції заявив, що про скасування ізраїльським спікером зустрічі з очільником ООН офіс генерального секретаря дізнався зі ЗМІ, офіційне повідомлення надійшло згодом. Він також сказав, що заява Гутерреша "не була новою".

Читайте також: Reuters із посиланням на досьє Ізраїлю: 190 співробітників ООН у Газі причетні до нападу ХАМАС

У четвер Гутерреш заявив, що масштаби руйнувань та кількість загиблих у Газі свідчать про те, що "щось не так у тому, як ведуться військові операції". Водночас він засудив використання ХАМАСом людей як "живого щита", додавши, що захист цивільних є обов’язковим навіть за таких обставин.

"Я навіть сказав, що (використання "живого щита" - ред.) є порушенням міжнародного гуманітарного права, але те ж саме міжнародне гуманітарне право чітко визначає, що навіть за наявності "живого щита" є зобов’язання захищати цивільних", — заявив генсек ООН.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС вчинило напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Близько 1200 людей в Ізраїлі, більшість з яких були цивільними, були вбиті. Ще близько 240 осіб були викрадені, включно з жінками, дітьми та людьми похилого віку.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни, мобілізував 300 тисяч резервістів та почав знищувати військові об’єкти, а також ватажків терористів.

Читайте також: Гутерреш особисто обговорює з донорами фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Семиденна перерва у бойових діях привела до визволення близько сотні заручників в обмін на звільнення 240 палестинських в'язнів у Ізраїлі, а також полегшила доступ гуманітарної допомоги до сектора Гази.

Армія Ізраїлю «відновила бойові дії на повну силу» після порушення угрупуванням ХАМАС угоди про припинення вогню.

Фото: Oren Ben Hakoon

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-