У Китаї заявили про «відверті та плідні» переговори Саллівана та Ван Ї

У Китаї заявили про «відверті та плідні» переговори Саллівана та Ван Ї

Укрінформ
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї у суботу провів "відверте, змістовне та плідне стратегічне спілкування" з радником з національної безпеки США Джейком Салліваном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на повідомлення МЗС Китаю та Білого дому.

"Обидві сторони заявили, що міністр закордонних справ Китаю Ван Ї та радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван провели відверті переговори у Бангкоку, спрямовані на підтримку контактів. При цьому Ван Ї підкреслив, що незалежність Тайваню становить найбільший ризик для китайсько-американських зв’язків", - йдеться у повідомленні.

Згідно з заявою китайського міністерства закордонних справ, Ван Ї сказав Саллівану, що дві країни мають дотримуватися рівноправ’я у відносинах та поважати свої основні інтереси, а також, "будувати взаємну повагу, мирне співіснування та взаємовигідну співпрацю" для встановлення "правильного" способу для Китаю та Сполучених Штатів порозумітися".

Ван Ї додав, що Тайвань є внутрішньою справою Китаю, і нещодавні вибори там "не можуть змінити основного факту, що Тайвань є частиною Китаю".

Читайте також: Тайвань помітив поблизу острова китайські бойові патрулі

Ван Ї та Салліван також домовилися "належним чином" вирішувати важливі та делікатні питання у відносинах між США та КНР, повідомило МЗС Китаю.

Як зазначається, переговори пройшли у рамках домовленості лідерів Китаю та США щодо подальшого діалогу.

Зустріч двох посадовців відбулася через два місяці після того, як президенти США та Китаю - Джо Байден і Сі Цзіньпін зустрілися на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у Сан-Франциско. Там Сі та Байден домовилися відкрити президентську "гарячу лінію", відновити зв’язок між військовими та працювати над обмеженням виробництва фентанілу, але залишилися суперечки щодо Тайваню.

Китай вважає острів своєю територією та ніколи не відмовлявся від ідеї взяти його під свій контроль. Уряд Тайваню рішуче відкидає претензії Китаю на свій суверенітет та каже, що лише мешканці острова можуть вирішувати своє майбутнє.

Читайте також: Міноборони Китаю заявило, що Тайвань ніколи не буде суверенною державою

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай і Сполучені Штати мають подолати свої розбіжності й мирно співіснувати та пообіцяв повернення впродовж року великих китайських панд до зоопарків США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-