У Росії опозиціонери подали заяву в ЦВК з вимогою відмовити Путіну у реєстрації

У Росії опозиціонери подали заяву в ЦВК з вимогою відмовити Путіну у реєстрації

Укрінформ
Група російських опозиційних політиків та громадських діячів подала до ЦВК Росії заяву з вимогою відмовити кандидату Володимиру Путіну у реєстрації на посаду президента РФ у зв'язку з «численними порушеннями законодавства».

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення в Телеграм-каналі громадського «Комітету 2024», де також опублікований текст заяви.

Автори заяви, голова Об'єднання «Комітет-2024» Сергій Антонов, електоральний юрист Володимир Шведа та колишній московський муніципальний депутат Денис Шендерович, вказують на дві серйозні підстави для відмови у реєстрації Володимиру Путіну.

Перша підстава — відсутність у Путіна права йти на 3-й президентський термін поспіль та 5-й термін загалом. Це аргументується тим, що процедура «обнулення» 2020 року, яка полягала в зміні Конституції РФ, пройшла з серйозними порушеннями.

Читайте також: Путін перед виборами посилить агресію проти України - речник ЄС

Друга підстава — масові порушення виборчого законодавства, зафіксовані під час збору підписів на підтримку Путіна. Зазначається, що на сьогодні за ініціативою Об'єднання «Комітет-2024» до ЦВК РФ подано 219 скарг на порушення у 67 регіонах. Типові порушення: підписи за Путіна збирають представники державної та муніципальної влади, керівництво бюджетних установ та підприємств, що входять до держкорпорацій. Водночас ці особи ведуть незаконну агітацію за чинного президента РФ. Кожна із 219 скарг містить конкретні факти та докази порушень закону на користь Путіна. За оцінками активістів, лише у цих випадках російський диктатор отримав близько 60 тисяч підписів, які слід визнати недійсним».

Список політиків та громадських діячів, які підписали заяву до ЦВК РФ, включає 26 осіб. Серед них: ексдепутат ЗАКС Санкт-Петербурга Максим Резнік; член Виконавчої Ради З'їзду народних депутатів, ексдепутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов; відомий політтехнолог, галерист Марат Гельман; прем'єр-міністр «Уряду Незалежного Татарстану у вигнанні» Рафіс Кашапов; політик, бізнесмен, член Ради Об'єднання «Комітету-2024» Віталій Гінзбург; ексдепутат Держдуми Росії Олександр Осовцов та інші.

Читайте також: Росіяни влаштовують жителям ТОТ «опитування» по телефону щодо участі у «виборах»

Як повідомляв Укрінформ, в середині грудня в Москві ініціативна група виборців підтримала кандидатуру Володимира Путіна як самовисуванця на «виборах президента» Росії, що відбудуться у березні 2024 року. Після чого розпочався збір підписів за Путіна.

Перед тим ЦВК Росії ухвалила рішення про проведення «виборів президента» протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-