Європейські міністри почнуть Раду ЄС із обговорення війни Росії проти України

Європейські міністри почнуть Раду ЄС із обговорення війни Росії проти України

Укрінформ
Питання щодо поточної ситуації в Україні та продовження фінансової та військової допомоги у боротьбі України проти російської агресії буде першим питанням порядку денного Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться у Брюсселі в понеділок 22 лютого.

Про це сьогодні у Брюсселі, напередодні зустрічі європейських міністрів, заявив високопоставлений представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В порядку денному будуть два головні пункти. Перший, - це російська агресія проти України. Ми матимемо зустріч з міністром (закордонних справ України Дмитром) Кулебою в форматі відеоконференції. Головна ідея в тому, щоб оцінити, як йдуть справи, яким чином ми можемо посилити нашу підтримку у військовому вимірі та фінансово для України», - зауважив співрозмовник.

Читайте також: ЄС планує схвалити новий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого

Він нагадав, що Росія продовжує ескалацію своєї агресії, зокрема, здійснила масовані атаки проти цивільних об’єктів та критичної інфраструктури в Україні з використанням ракет та дронів під час різдвяних свят та у перші дні нового року.

«Невдовзі ми відзначимо другу річницю цієї війни. Що ми можемо сказати… Україна захищає себе шляхом, який дійсно захоплює. Невелика країна, яка постала перед країною, що є однією з найпотужніших у військовому вимірі країн світу, ядерною наддержавою, постійним членом Ради безпеки ООН, нарешті, найбільшою країною у світі. І Україна за ці два роки не лише вистояла – вона виштовхує російські війська та повертає свої території, утримує лінію фронту, відвойовує простір в повітрі й на морі», - зазначив представник ЄС.

Він нагадав, що українські Збройні сили щойно уразили два російських літаки військового управління та розвідки. Українці поклали край пануванню російського Чорноморського флоту та у серпні поновили морські транспортні коридори вздовж узбережжя для вивезення зерна. Це було важливим для вирішення глобальної проблеми продовольчої безпеки, яку штучно створив президент РФ Путін.

Читайте також: Росія відповідатиме за всі свої злочини в Україні - делегація Євросоюзу в ОБСЄ

«Через два роки після початку агресії Україна не перебуває під контролем Росії. Наш обов’язок – продовжувати підтримувати їх. Для нас є очевидним, що наприкінці вони (українці – ред.) досягнуть перемоги», - додало джерело.

Офіційний представник зауважив, що в понеділок міністри розглянуть всі аспекти допомоги для України, як політичні, так і військові й фінансові, зокрема, стосовно створення Українського фонду у 50 мільярдів євро в уточненому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, в рамках підготовки до спеціального саміту ЄС на початку лютого.

«Під час Європейської ради у грудні ця дискусія була відкладена. Президент Європейської ради скликає зустріч 1 лютого, де ми маємо знайти відповідь. Ми над цим працюємо. Поки що зарано говорити, як саме це питання щодо фінансової підтримки України буде вирішено. Але очевидно, що це залишається абсолютним пріоритетом для Європейського Союзу та для країн-членів, - щоб подолати внутрішні різночитання всередині та знайти шлях, як це зробити. Але це буде зроблено», - зауважив представник ЄС.

Читайте також: Путін перед виборами посилить агресію проти України - речник ЄС

Як повідомлялося, під час Європейської ради 14-15 грудня 2023 року лідери країн ЄС ухвалили рішення щодо початку з Україною переговорів про членство, але не змогли досягти консенсусу навколо створення Українського фонду в бюджеті ЄС, бо проти виступила Угорщина.

Глави держав та урядів європейських країн продовжать обговорення під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого 2024 року. Офіційні особи ЄС сподіваюся, що продовження фінансової допомоги для України підтримають всі 27 країн-членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-