Гренландія щогодини втрачає 30 мільйонів тонн льоду

Гренландія щогодини втрачає 30 мільйонів тонн льоду

Дослідження
Укрінформ
Через кліматичну кризу у світі крижаний щит Гренландії втрачає в середньому 30 мільйонів тонн льоду за годину, що на 20% більше, ніж вважалося раніше.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що міжнародна група вчених із кількох країн в рамках дослідження використовувала методи штучного інтелекту, щоб нанести на карту понад 235 000 льодовиків протягом 38 років із роздільною здатністю 120 метрів.

Результати свідчать, що з 1985 року крижаний щит Гренландії втратив площу близько 5 000 квадратних кілометрів льоду, що еквівалентно одному трильйону тонн льоду.

За даними проєкту, який зіставляє всі інші вимірювання льоду Гренландії, 221 мільярд тонн льоду втрачався щороку з 2003 року, що на 43 мільярди тонн на рік більше, або у середньому приблизно на 30 мільйонів тонн на годину, ніж раніше.

Читайте також: У Гренландії катастрофічно швидко тане крига - кліматологи

Зазначається, що виявлення додаткової втрати льоду також важливо для розрахунку енергетичного дисбалансу Землі, тобто скільки додаткового сонячного тепла Земля затримує через викиди парникових газів, спричинені людиною.

Льодовики, проаналізовані в дослідженні, здебільшого вже були нижче рівня моря, тому втрачений лід був замінений морською водою і не вплинув безпосередньо на рівень моря.

Читайте також: Українські вчені виявили причину локального танення льодовиків в Антарктиці

Як повідомляв Укрінформ, в ООН не виключають, що цей рік стане спекотнішим за рекордний попередній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-