Екссенатор США Портман відкинув побоювання деяких республіканців щодо допомоги Україні

Екссенатор США Портман відкинув побоювання деяких республіканців щодо допомоги Україні

Укрінформ
Колишній сенатор США (2011–2023 рр.) республіканець Роберт Портман відкинув побоювання деяких його однопартійців у Конгресі щодо виділення допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, в Українському домі, що працює на полях економічному форумі в Давосі, він наголосив, що більшість республіканців в обох палатах Конгресу, як і раніше, підтримує фінансування України.

«Україна користується сильною підтримкою, але є побоювання», – додав він. Одне з них стосується нарощування витрат «у часи великого дефіциту і боргів (державного боргу США – ред.) у 34 трильйони доларів».

Проте, за словами Портмана, кошти, що виділяються на допомогу, значною мірою використовуються у США – на створення робочих місць та розвиток оборонної промисловості.

Крім того, надаючи зброю Україні, Америка оновлює власні арсенали, «що ми повинні були зробити в будь-якому разі», зазначив він, пояснивши, що термін придатності багатьох боєприпасів добігає кінця.

«Таким чином, гроші йдуть не тільки американським компаніям, американським робітникам, а й допомагають нашим власним військовим бути краще підготовленими у небезпечний і нестабільний час», – зазначив Портман.

Інше побоювання стосується звітності за надані Україні кошти.

За його словами, 42 перевірки показали, що «гроші витрачаються належним чином».

Сполучені Штати мають можливість моніторити використання наданої військової техніки, що «безпрецедентно», наголосив він. «Ми ніколи раніше не робили цього таким чином», – зауважив політик.

Читайте також: Байден закликав республіканців не блокувати допомогу Україні

Він наголосив, що немає доказів захоплення росіянами американської військової техніки, тоді як озброєння РФ виставлене «на вулицях Києва, щоб усі могли бачити».

На переконання Портмана, ліпше платити зараз, ніж пізніше, інакше доведеться використовувати американські війська в разі нападу РФ на країни Заходу.

«Давайте замість цього продовжимо надавати допомогу, щоб українці могли вести свою власну боротьбу – вони не просять наших військ, – зауважив Портман. – Те, про що вони просять, – це просто можливість захищатися і, певним чином, вести нашу боротьбу, боротьбу за свободу для всіх нас».

Як повідомляв Укрінформ, 15–18 січня проходить Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі, на полях якого працюватиме Український дім.

Фото: Андрій Дубачк/Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-