У Росії студента засудили до 5 років колонії за «співпрацю з українськими спецслужбами»

У Росії студента засудили до 5 років колонії за «співпрацю з українськими спецслужбами»

Укрінформ
Курганський обласний суд у РФ засудив студента одного з місцевих вишів до п'яти років колонії загального режиму за "співпрацю з українськими спецслужбами".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє телеканал «Настоящее время».

За інформацією пресслужби ФСБ, засудженого визнали винним у "співпраці на конфіденційній основі з іноземною організацією" (стаття 275.1 КК РФ). Крім терміну у колонії, йому призначили рік обмеження волі після звільнення.

За версією обвинувачення, засуджений у березні минулого року зв'язався з представниками забороненої в Росії неназваної української організації та отримав "інструкції щодо здійснення диверсійної і підривної роботи". Слідство стверджувало, що студента попросили поширювати "проукраїнські матеріали" та збирати адреси місцевих військових частин, військкоматів, підрозділів ФСБ, МВС та Росгвардії.

У ФСБ стверджують, що після затримання юнак зізнався у злочинах. Чи він визнав свою вину у суді, не повідомляється.

Читайте також: У справі про підпал бомбардувальника в Росії заарештували 16-річного підлітка

Правозахисний портал Медіазона вважає, що підсудний – 20-річний Максим Харитонов, якого у середині жовтня 2023 року затримали співробітники ФСБ.

Після того, як у липні 2022 року у Кримінальному кодексі з'явилася стаття 275.1 "Про конфіденційну співпрацю з іноземною організацією або державою для сприяння в діяльності проти безпеки РФ", ФСБ порушила щонайменше 22 кримінальні справи за цією статтею. Сім із них у 2023 році вже дійшли до суду.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня верховний суд російської республіки Адигея засудив до чотирьох років виправної колонії жителя міста Майкоп Кевіна Ліка у справі про «держзраду». Він став наймолодшим фігурантом за цією статтею - на момент винесення вироку йому виповнилося 18 років, однак на початку «вчинення злочину» було лише 16.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-