ЄС скасовує контроль на внутрішніх повітряних і морських кордонах із Румунією й Болгарією

ЄС скасовує контроль на внутрішніх повітряних і морських кордонах із Румунією й Болгарією

Укрінформ
Комітет постійних представників ЄС за письмовою процедурою погодив скасування контролю на морських та повітряних кордонах Румунії й Болгарії з іншими країнами ЄС, що входять до Шенгенської зони.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у суботу ввечері на сайті Європейської ради.

«Країни-члени ЄС досягли погодження щодо усунення контролю на внутрішніх повітряних та морських кордонах із Румунією й Болгарією. Це рішення було ухвалено одноголосно, за письмовою процедурою», - йдеться у повідомленні.

Таке рішення означає, що з 31 березня 2024 року будуть скасовані всі прикордонні перевірки для людей, що перетинають внутрішні морські та повітряні кордони ЄС, - між Болгарією й Румунією та іншими країнами ЄС, що входять до Шенгенської зони.

Після цього рішення країн-членів Рада ЄС має розглянути подальше рішення, та встановити остаточну дату для скасування таких перевірок також на внутрішніх сухопутних внутрішніх кордонах ЄС на цій ділянці.

Читайте також: Чехія пропонує «звузити» Шенгенський простір для російських дипломатів

«Я дуже задоволений тим, що у 2024 році повітряний та морський внутрішній контроль між Болгарією й Румунією, та іншими Шенгенськими країнами, відійде у минуле, після 12-ти років переговорів. Таким чином, ми продовжуємо розбудовувати навіть ширший та потужніший простір для вільного руху», - зазначив із цього приводу Фернандо Гранде-Марласка Гомес (Fernando Grande-Marlaska Gómez), міністр внутрішніх справ Іспанії, країни, яка вже 31 грудня завершує своє головування в ЄС.

Як нагадується у повідомленні, з часу входження до ЄС, Болгарія й Румунія подали заявку на входження до Шенгенського правового поля ЄС, що передбачає усунення прикордонного контролю на внутрішніх кордонах, співробітництво між органами поліції та спільне використанні Шенгенської інформаційної системи.

В частині Шенгенських норм, що стосуються контролю на внутрішніх кордонах та відповідних адміністративних заходів, Рада ЄС прийняла одноголосне рішення щодо заявки обох країн про скасування такого контролю, оскільки обидві країни змогли підтвердити виконання всіх необхідних для цього правових умов.

Як повідомляв Укрінформ, 23 грудня міністерства внутрішніх справ Австрії, Румунії та Болгарії досягли "політичної угоди" щодо розширення Шенгенської зони. Таке погодження відкрило шлях для сьогоднішнього рішення Ради ЄС. Позиція австрійського уряду, який заявляв про міграційні ризики, була головною перешкодою для приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-