Конституційний суд Албанії заблокував міграційну угоду з Італією

Конституційний суд Албанії заблокував міграційну угоду з Італією

Укрінформ
Конституційний суд Албанії заблокував ратифікацію парламентом угоди з італійським урядом, що передбачає розміщення в балканській країні мігрантів, які прибувають до Італії морем.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Конституційний суд Албанії у середу заблокував, принаймні тимчасово, ратифікацію законодавцями спірної угоди, підписаної Тіраною з Римом щодо розгляду заявок на надання притулку в Албанії деяким мігрантам, які прибувають до Італії морем", - йдеться у повідомленні.

Суддя Олта Закай заявила, що суд проведе відкрите слухання 18 січня, щоб визначити, чи порушує угода конституцію Албанії.

Рішення означає, що парламент не голосуватиме за ратифікацію угоди під час сесії, яка була запланована на четвер. Наразі невідомо, коли законодавці зможуть проголосувати це питання.

Рішення суду було прийнято після звернення опозиції, яка стверджувала, що угода суперечить конституції Албанії та міжнародному праву.

Відповідно до п’ятирічної угоди між Тіраною і Римом, про яку було оголошено у листопаді, Албанія має прихистити до 36 000 мігрантів протягом року або близько 3 000 щомісяця, які прибули до Італії без відповідних документів, переважно під час небезпечних морських подорожей.

У листопаді, коли голова уряду Албанії Еді Рама та його італійська колега оголосили про угоду, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні заявила, що очікує, що албанські міграційні центри почнуть працювати наступної весни.

Читайте також: У Середземному морі цьогоріч загинули або зникли безвісти майже 2,5 тисячі мігрантів

Опозиція стверджує, що ізоляція мігрантів у таборах позбавить їх "будь-яких прав, які надає людям конституція Албанії".

Цю угоду також розкритикували правозахисні організації та інші групи, а також ліві опозиційні партії Італії.

Як повідомляв Укрінформ, федеральна поліція Німеччини зафіксувала, що після розширення стаціонарного прикордонного контролю нелегальна міграція до країни зменшилася удвічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-