У Тбілісі на протесті через закон про «іноагентів» затримали ексміністра з євроінтеграції

У Тбілісі на протесті через закон про «іноагентів» затримали ексміністра з євроінтеграції

Відео
Укрінформ
У неділю ввечері в Тбілісі відбувся багатотисячний мітинг проти законопроєкту про "іноагентів", що загрожує євроінтеграції Грузії, не обійшлося без сутичок. На акції затримали колишнього державного міністра Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Алекса Петріашвілі.

Про це повідомляє News Georgia, передає Укрінформ.

Йому інкримінують дрібне хуліганство і непокору поліції за Кодексом адміністративних правопорушень Грузії.

За словами дружини Петріашвілі, телеведучої Еки Мішвеладзе, політик перебуває у слідчому ізоляторі в столичному районі Дігомі. «Це незаконне затримання, і взагалі все, що робили поліцейські, було незаконно», - заявила вона.

Фото: NGnewsgeorgia

Петріашвілі обіймав посаду міністра у 2012-2014 роках. Партія «Вільні демократи», яку він представляв, на той час входила до правлячої коаліції разом із «Грузинською мрією».

Як зазначає видання, досі МВС Грузії не назвало загальної кількості затриманих на акції 28 квітня. Участь у мітингу перед парламентом брали тисячі людей. Вони вимагали відкликання законопроєкту, який західні партнери Грузії називають авторитарним та інспірованим Росією.

Ситуація загострилася після того, як демонстранти звернулися до поліції з проханням вивісити прапори Грузії та Євросоюзу на сцені, підготовленій до мітингу правлячої партії «Грузинська мрія». Конструкцію охороняли сотні поліцейських.

Читайте також: У Тбілісі проходить черговий протест через закон про «іноагентів»

В результаті словесні перепалки переросли в сутички. Співробітники МВС використовували металеві огорожі, щоб відштовхнути демонстрантів, які наближалися до сцени. Поліція розпорошила в натовпі перцевий спрей.

Незабаром у підвищену готовність було приведено спецпризначенців. Вони вишикувалися з боку площі Свободи, на прилеглих до парламенту вулицях Чичинадзе та 9 квітня. Також тривали дрібні інциденти та затримання демонстрантів. Сили поліції були відкликані ближче до завершення акції, близько 3 години ночі.

Як повідомляв Укрінформ, у Тбілісі в неділю проходила акція протесту проти законопроєкту про «іноагентів» під гаслом «Ні – російському закону». Так – Європі».

Парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Читайте також: Парламенті Грузії постатейно розглядатиме законопроєкт про «іноагентів»

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

29 квітня на засіданні парламентського комітету з юридичних питань відбудеться постатейний розгляд законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу» до другого читання.

Перге фото: EPA/UPG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-