ОБСЄ у 2024 році очолить Мальта

ОБСЄ у 2024 році очолить Мальта

Укрінформ
Країни-учасниці ОБСЄ знайшли порозуміння з тим, щоб Мальта перейняла головування в ОБСЄ у 2024 році. Відповідне рішення має бути офіційно схвалено під час зустрічі глав МЗС у столиці Північної Македонії 30 листопада - 1 грудня.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у соцмережі X чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі.

"Термінові новини з Відня! Важливі рішення, що відкривають шлях до консенсусу щодо головування в ОБСЄ у 2024 році, мають бути затверджені на Раді міністрів під час 30-го засідання міністерської ради у Скоп'є. Дякую Мальта за готовність взяти на себе цю критично важливу роль і всім колегам за вашу гнучкість і підтримку", - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо кореспонденту Укрінформу, рішення щодо схвалення Мальти як компромісної кандидатури було прийнято під час засідання Постійної ради у понеділок вранці у Відні. Далі це рішення ще має бути затверджено Радою міністрів закордонних справ ОБСЄ під час засідання у Скоп’є.

Раніше Росія з Білоруссю наклали вето на затвердження кандидатури Естонії як наступного Головування ОБСЄ в 2024 році. На цьому тлі пропозицію перейняти на себе головування в ОБСЄ у 2024 році отримала Мальта як компромісний варіант.

Крім того, через позицію РФ не вдавалося досягти домовленості щодо керівних посад – генерального секретаря, директора БДІПЛ, Верховного комісара у справах національних меншин та Представника з питань свободи ЗМІ.

Читайте також: Євросоюз в ОБСЄ: Україна продемонструвала справжню зацікавленість у мирі, на відміну від РФ

Щорічна зустріч міністрів закордонних справ 57 країн-учасниць ОБСЄ відбудеться на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Північної Македонії Буяра Османі.

Рада міністрів закордонних справ – центральний директивний і керівний орган Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Вона є підсумковим заходом ОБСЄ високого рівня, який має на меті здійснити огляд діяльності Організації за рік та визначити стратегічні орієнтири на наступний рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-