Місія ООН вперше за майже 30 років відвідає Нагірний Карабах

Місія ООН вперше за майже 30 років відвідає Нагірний Карабах

Укрінформ
Баку запросив місію Організації Об'єднаних Націй відвідати Нагірний Карабах "найближчими днями", на тлі масового відтоку етнічних вірменів з регіону після військового наступу Азербайджану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

Речник ООН Стефан Дюжаррік підтвердив, що місія ООН на чолі з високопоставленим представником з питань гуманітарної допомоги вирушить до Нагірного Карабаху цими вихідними – це буде перший доступ організації до регіону приблизно за 30 років.

"Перебуваючи там, місія ООН намагатиметься оцінити ситуацію на місці та визначити гуманітарні потреби як для тих, хто залишився, так і для людей, які виїжджають", — сказав Дюжаррік журналістам.

"У центрі уваги будуть гуманітарні питання, а також, як частина цього, питання захисту", — сказав він.

Сполучені Штати та інші країни закликали Баку допустити міжнародних спостерігачів до Карабаху через побоювання щодо можливих порушень прав людини. Вірменія звинуватила Азербайджан в етнічних чистках у Карабасі, що Баку рішуче заперечує.

"Візит дозволить (місії - ред.) ознайомитися з поточною гуманітарною діяльністю, яку здійснює Азербайджан у регіоні", - йдеться у заяві МЗС країни.

Читайте також: Вірменія подала позов проти Азербайджану до Міжнародного суду ООН

"Окрім того, учасникам групи буде продемонстровано процес відновлення певної інфраструктури, роззброєння та конфіскації боєприпасів у незаконних збройних формувань Вірменії, а також небезпеку, яку становлять міни", - йдеться у повідомленні.

Раніше офіційний представник азербайджанського уряду заявив, що представникам ЗМІ також буде дозволено відвідувати регіон, який на міжнародному рівні розглядається як частина Азербайджану, але який з 1990-х років перебував під управлінням етнічної вірменської сепаратистської влади.

Як повідомляв Укрінформ, Азербайджан закликає вірменів, які проживають у Нагірному Карабасі, не виїжджати та реінтегруватися в азербайджанське суспільство.

Станом на 20:00 29 вересня до Вірменії переїхали 98 625 людей з Нагірного Карабаху.

Фото: U.S. Navy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-