ЄС засудив рішення «Талібану» закрити доступ до освіти для жінок Афганістану

ЄС засудив рішення «Талібану» закрити доступ до освіти для жінок Афганістану

Заява
Укрінформ
Європейський Союз рішуче засудив рішення афганського руху "Талібан", представники якого захопили владу в Афганістані у 2021 році після виведення західних військ, ввести заборону на доступ до освіти для жінок та дівчат.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені усього ЄС, повний текст якої оприлюднений 21 грудня на сайті Європейської Ради.

«Оголошена "Талібаном" 20 грудня заборона на навчання жінок в університетах є ще одним порушенням міжнародних зобов’язань, й представляє собою інституційну та систематичну дискримінацію проти жінок та дівчат. Отримавши фактичний контроль над країною, "Талібан" несе зобов’язання із захисту та реалізації соціальних, економічних, культурних та політичних права, що захищені міжнародними угодами та конвенціями, в яких бере участь держава Афганістан. Це включає доступ до якісної освіти для всіх та без дискримінації», - йдеться у документі.

Високий представник наголосив, що всі діти мають право на доступ до початкової та до середньої освіти, без будь-якої дискримінації, незалежно від їх релігії, статі, етнічного або соціального походження, або будь-яких інших відмінностей. Це також стосується вищої освіти, доступ до якої має надаватися без жодної дискримінації.

Читайте також: В Афганістані вперше після повернення до влади таліби стратили людину

«Гендерне переслідування може розглядатися як злочин проти людства, відповідно до Римського Статуту, учасником якого є держава Афганістан. Останні дії "Талібану" доповнюють всі попередні кумулятивні заходи, спрямовані на обмеження фундаментальних прав жінок та дівчат в Афганістані… Навмисне та жорстоке позбавлення фундаментальних прав, всупереч міжнародному праву з причини приналежності до груп або спільнот, що здійснюється як частина широко поширеної та системної атаки визначається як злочин проти людства Статтею 7 Римського Статуту», - нагадав Високий представник ЄС.

Він наголосив, що ЄС очікує від представників "Талібану" дотримання міжнародних зобов’язань, перегляду прийнятого рішення та забезпечення універсального доступу до якісної освіти по всій країні. ЄС продовжує підтримувати народ Афганістану, та продовжує моніторинг розвитку ситуації в країні.

Читайте також: В ООН талібам нагадали, що переслідування жінок може бути розцінене як злочин проти людяності

Як вже повідомляв Укрінформ, правлячий в Афганістані режим "Талібану" заборонив жінкам країни здобувати вищу освіту, при цьому оголошене рішення набуває чинності «негайно» та стосується всіх державних та приватних університетів Афганістану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-