В ООН талібам нагадали, що переслідування жінок може бути розцінене як злочин проти людяності

В ООН талібам нагадали, що переслідування жінок може бути розцінене як злочин проти людяності

Укрінформ
Дії Талібану в Афганістані, спрямовані проти жінок і дівчат, «мають розглядатися як переслідування за ознакою статі», - вважають спеціальні доповідачі з дотримання прав людини, призначені ООН як незалежні експерти.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві, поширеній одинадцятьма доповідачами у п’ятницю.

«В останні місяці в Афганістані різко зросла кількість порушень основних прав і свобод жінок та дівчат, які і без того є найбільш жорстокими й неприйнятними у світі», - зазначили експерти.

Вони нагадують талібам, що переслідування за ознакою статі є злочином проти людяності, за який можуть притягнути до відповідальності за міжнародним правом.

В Афганістані для дівчат обмежено доступ до закладів освіти, жінкам заборонено відвідувати парки, спортзали та інші громадські місця.

«Примусове утримання жінок удома прирівнюється до ув'язнення і, ймовірно, призводить до зростання рівня домашнього насильства та проблем із психічним здоров'ям», - підкреслили експерти.

Зафіксовано випадки, коли таліби жорстоко побили чоловіків, які супроводжували жінок у яскравому одязі або з відкритим обличчям.

Зазначається, що правозахисниці, які протестують проти обмежень прав жінок, протягом останніх місяців дедалі частіше стають мішенню для нападів, побиття та арештів.

Експерти закликали фактичну владу в Афганістані дотримуватися всіх зобов'язань у сфері прав людини, а міжнародну спільноту – вимагати скасування обмежень щодо жінок у країні та забезпечення поваги й захисту їхніх прав.

Читайте також: Уряд талібів заборонив жінкам відвідувати парки в столиці Афганістану

Світові лідери повинні вжити заходів для розслідування та притягнення до відповідальності винних у гендерних переслідуваннях і посилити підтримку афганських правозахисників, вважають експерти ООН.

Як повідомлялося, рух Талібан, який торік захопив владу в Афганістані, зобов’язав жінок не з’являтися на вулиці та в громадських місцях без паранджі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-