Витоки на Nord Stream: НАТО обіцяє рішучу відповідь на умисні атаки

Витоки на Nord Stream: НАТО обіцяє рішучу відповідь на умисні атаки

Заява
Укрінформ
Союзники по НАТО вважають, що інциденти на газопроводах «Північний потік» можуть бути наслідком актів безумного та небезпечного саботажу, Альянс готовий відповідати на будь-які дії, що можуть бути спрямовані проти критично важливої інфраструктури країн-союзниць.

Як повідомляє Укрінформ, відповідна заява Північноатлантичної Ради оприлюднена сьогодні на сайті НАТО.

«Пошкодження трубопроводів «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2» у міжнародних водах Балтійського моря є предметом глибокого занепокоєння. Вся інформація, що є доступною зараз, вказує, що це є результатом навмисних, безумних та безвідповідальних актів саботажу. Ці витоки спричинили ризик для судноплавства та завдали суттєвої шкоди для довкілля», - йдеться у заяві.

Читайте також: Біля місць витоків газу з Nord Stream помітили російські кораблі – CNN

Як наголошує документ, союзники по НАТО дотримуються своїх зобов’язань, та готові до заходів із стримування й оброни проти шкідливого використання енергетичних та інших гібридних тактик державами та недержавними акторами.

«Будь-яка навмисна атака проти критичної інфраструктури союзників отримає об’єднану та рішучу відповідь», - наголосили члени Північноатлантичної Ради.

Зазначається, до цієї заяви приєдналися також «запрошені» країни – Швеція та Фінляндія.

Читайте також: У Пентагоні виключили свою причетність до витоків на російських газопроводах

Як повідомлялося, у вівторок з’явилися повідомлення про три витоки відразу на двох газопроводах, - «Північний потік – 1» та «Північний потік – 2», - два на першому та один – на другому. Інцидент стався неподалік узбережжя Данії, та співпав за часом із презентацією європейського проєкту «Балтійський потік», який дозволяє постачати з Норвегії до Польщі, через територію Данії, до 10 мільярдів кубометрів газу на рік.

Читайте також: Витік газу на Nord Stream матиме руйнівні наслідки для екології - The Guardian

Розслідування інциденту на «Північних потоках» триває. Уряди таких країн як Данія та Німеччина не виключають, що витоки газу стали проявом саботажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-