Франція ратифікувала протоколи про вступ Швеції та Фінляндії у НАТО

Франція ратифікувала протоколи про вступ Швеції та Фінляндії у НАТО

Укрінформ
Парламент Франції ратифікував протоколи про приєднання Швеції та Фінляндії до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Національна асамблея проголосувала за це після відповідного рішення Сенату минулого тижня, повідомляє Укрінформ із посиланням на Le Monde, передає Укрінформ.

Міністр закордонних справ Катрін Колонна привітала приєднання Франції до двадцяти союзників, які вже ратифікували такі протоколи.

Вона також наголосила на “історичному та важливому рішенні” Швеції та Фінляндії, нейтралітет яких досі був кардинальним принципом. За словами Колонна, цей “поворотний момент” пов’язаний із порушенням геополітичних орієнтирів унаслідок російського вторгнення в Україну, застосування "грубої сили з неймовірним насильством, зґвалтуваннями, вбивствами та депортаціями”.

Водночас глава французької дипломатії підкреслила, що в контексті НАТО йдеться про колективну оборону і в жодному разі не про можливість наступу.

Своєю чергою міністр збройних сил Себастьєн Лекорню заявив у Твітері, що “приєднання цих двох європейських партнерів сприятиме зміцненню позиції стримування Атлантичного альянсу, а також європейської безпеки”.

Читайте також: Польща ратифікувала закони про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Як повідомлялося, глави держав та урядів НАТО під час Мадридського саміту 28-30 червня погодили історичне рішення запросити до членства Фінляндію та Швецію. Обидві країни протягом тривалого часу дотримувалися нейтрального статусу, однак вирішили приєднатися до Північноатлантичного альянсу після початку неспровокованої війни росії проти України.

Фото: picture-alliance/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-