Блінкен говоритиме з лавровим про експорт українського зерна

Блінкен говоритиме з лавровим про експорт українського зерна

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен проведе першу від початку війни розмову з главою мзс росії сергієм лавровим - ітиметься, зокрема, про експорт зерна з українських портів.

Про це глава американської дипломатії повідомив у Вашингтоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

«За кілька днів я очікую розмови з російським міністром закордонних справ лавровим – вперше від початку війни», - поінформував Блінкен.

Він уточнив, що насамперед обговорюватиме пріоритетне для Сполучених Штатів питання – звільнення американських громадян Пола Уілана та Брітні Грайнер. Крім того, за його словами, йтиметься про угоду щодо експорту зерна, яку Україна, Туреччина, ООН та росія уклали минулого тижня.

Читайте також: Кубраков розповів, кораблі яких країн експортуватимуть зерно з України

«Ця угода - позитивний крок уперед. Однак є різниця між домовленістю на папері та тим, що відбувається на практиці», - зауважив держсекретар США.

Блінкен наголосив, що цього зерна чекають сотні мільйонів людей по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі представників України, Туреччини, ООН та росії вдалося досягти домовленостей про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Було підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН - генеральний секретар Антоніу Гутерреш, від Туреччини - міністр оборони Хулусі Акар. У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони сергій шойгу.

Читайте також: У Ердогана кажуть, що «зерновими коридорами» з України можна вивезти до 25 мільйонів тонн збіжжя

Проте вже наступного дня, 23 липня, росія завдала ракетного удару по морському порту в Одесі, де розташоване одне з найбільших сховищ зерна, призначеного на експорт.

У середу в Стамбулі відбулося офіційне відкриття Спільного координаційного центру, який займатиметься моніторингом руху «зерновими коридорами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-