У рф суд заочно заарештував 72-річного академіка, який проти війни з Україною

У рф суд заочно заарештував 72-річного академіка, який проти війни з Україною

Укрінформ
Басманний суд Москви заочно заарештував на два місяці історика, академіка, 72-річного професора Юрія Пивоварова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "Новая газета. Европа" з посиланням на адвоката історика Ксенію Карпінську.

Слідчий комітет росії вимагає заочного арешту Пивоварова у справі про розтрату, повідомила раніше у вівторок прессекретар Басманного суду москви, до якого надійшли матеріали справи.

Наприкінці червня до Басманного суду москви надійшов папір, підписаний керівником головного слідчого управління Слідкому Денисом Колесніковим.

«У зв'язку з тим, що обвинувачений ховається від слідства та суду, ВКР УВС з ПЗАО ГУ МВС росії у м. москві винесено постанову про оголошення його в міжнародний розшук. Проживаючи на території ФРН, Пивоваров Ю.А., перебуваючи на волі, може сховатися від органів попереднього слідства та суду, а також продовжити займатися злочинною діяльністю», – поінформував Колесніков і запропонував арешт терміном на два місяці.

Читайте також: У росії ухвалили закон про позасудове закриття ЗМІ за «фейки» та «дискредитацію» армії

Щодо колишнього професора МДУ, МДІМВ та РДГУ Юрія Пивоварова кримінальну справу про шахрайство порушили у 2017 році. Його обвинувачують у розтраті, вчиненій організованою групою в особливо великому розмірі. Раніше він повідомив журналістам, що його запідозрили у фіктивному оформленні на роботу двох працівників. З 1998 до 2015 року Пивоваров був директором ІНІСН (Інститут наукової інформації з суспільних наук російської академії наук). Провину він заперечує.

Пивоваров перебував у росії під підпискою про невиїзд. На стадії слідства у нього виявили онкологічне захворювання. Слідчий дозволив йому залишити країну для оперативного лікування в Ізраїлі, а потім у Німеччині. За п'ять років академік пережив кілька операцій. Він через адвокатів повідомляв слідству, передаючи всі медичні документи та висновки лікарів, після чого слідчі дії з ним відкладалися.

Читайте також: У рф помер учений-фізик, звинувачений у держзраді, який лікувався від раку

Юрій Пивоваров – історик, політолог, автор багатьох наукових праць. В останні роки він критикував російську владу. Після початку росією повномасштабної війни в Україні Пивоваров підписав звернення російського Антивоєнного комітету, створеного рядом відомих політиків та громадських діячів, які живуть за кордоном. На сайті ІНІСН Пивоварова, як і раніше, вказано як наукового керівника інституту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-