США здійснили найбільшу в історії повітряну операцію під час евакуації з Афганістану – Байден

США здійснили найбільшу в історії повітряну операцію під час евакуації з Афганістану – Байден

Укрінформ
США протягом минулих 17 діб здійснили найбільшу у своїй історії повітряну операцію під час евакуації з Афганістану громадян Сполучених Штатів, країн-союзниць та громадян Афганістану, і будуть продовжувати координацію таких зусиль із союзниками та міжнародною спільнотою.

Про це йдеться в заяві президента США Джо Байдена, повний текст якої оприлюднений на сайті Білого Дому.

«Я хочу подякувати нашим командирам, а також чоловікам та жінкам, які їм підпорядковані, за виконання небезпечного виходу з Афганістану, як це було сплановано, – у ранкові години 31 серпня за кабульським часом, – без подальшої втрати життя американців. Протягом минулих 17 днів наші війська здійснили найбільше авіаційне перевезення в історії США, евакуювали понад 120 тисяч американських громадян, громадян наших союзників та афганських союзників Сполучених Штатів. Вони зробили це з неперевершеною мужністю, професіоналізмом та рішучістю. Віднині наша 20-річна військова присутність в Афганістані завершена», - заявив президент Сполучених Штатів.

Читайте також: США перенесли посольство з Кабула до столиці Катару

Він зауважив, що звернеться до народу Америки з приводу рішення не продовжувати американську присутність в Афганістані після 31 серпня. Таке рішення було прийнято за одноголосною рекомендацією Об’єднаного Комітету начальників штабів США та командування американських військ на місці подій, які порадили завершити операцію з повітряної евакуації у запланований термін.

«На їхню думку, завершення нашої військової місії було найкращим шляхом для захисту життя наших військовослужбовців та для збереження перспективи цивільного вивезення для тих, хто все ще хоче покинути Афганістан протягом наступних тижнів та місяців», – сказав Байден.

Читайте також: США прокоментували можливість визнати Талібан як нову владу Афганістану

Президент США повідомив також, що дав доручення державному секретарю США очолити координацію із міжнародними партнерами для забезпечення безпечного виїзду для американців, афганських партнерів та іноземців, які хочуть залишити Афганістан. Це буде зроблено, в тому числі, на основі ухваленої 30 серпня Резолюції Ради безпеки ООН, яка зазначає, що міжнародне співтовариство очікує від Талібану виконання взятих зобов’язань, зокрема свободи на виїзд для цих людей.

Як повідомлялося, 31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. За останніми даними, після приходу до влади талібів загалом з Афганістану евакуйовано понад 123 тисячі осіб.

15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

26 серпня, унаслідок підриву терориста-смертника, на летовищі Кабула загинули близько 200 осіб, зокрема 13 американських військовослужбовців.

Фото: Andrew Harnik / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-